Stát má ve věci auditu EK hájit české zájmy, rozhodli poslanci. Bude Agrofert platit?

Sněmovna vyzvala po dnešní debatě o návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ministerstva financí a místního rozvoje, aby důsledně hájila české zájmy. V případě finanční škody žádá o vyvození odpovědnosti vůči viníkům. Dolní komora se na tom usnesla na základě požadavku hnutí SPD Tomia Okamury.

Opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN neprosadili výzvu vládě, aby zajistila okamžité přerušení vyplácení nenárokových dotací z unijních programů EU firmám z někdejší Babišovy skupiny Agrofert. Návrh nepodpořili poslanci ANO, SPD, ČSSD, KSČM a někteří nezařazení. Dolní komora odmítla i další návrhy pětice opozičních stran.

Patřila k nim výzva kabinetu, aby zajistil zpracování odpovědi Evropské komisi objektivním, nestranným a transparentním způsobem a aby odpověď před odesláním projednal sněmovní evropský výbor. "Poslanecká sněmovna nepodpořením bodu řekla, že jí na tom, jak to bude probíhat, nezáleží," kritizoval před novináři verdikt dolní komory předseda Pirátů Ivan Bartoš. Sněmovna zamítla také žádost o seznam všech dotací, veřejných podpor a zakázek a investičních pobídek, které získaly společnosti ze skupiny Agrofert od předloňského února.

Hnutí ANO uspělo s návrhem, kterým Sněmovna vyzvala vládu k tomu, aby jí do konce srpna předložila zprávu o všech vracených unijních dotacích od vstupu Česka do unie a informaci o tom, jaké kroky učinily české orgány vůči osobám, které tyto korekce zavinily. Babiš v úvodu jednání mluvil o 35 miliardách korun. Kritickým projevům opozičních poslanců už ministerský předseda nenaslouchal, omluvil se z pracovních důvodů.

Babiš uvedl, že pokládá návrh prověrky EK za útok na Česko a na české zájmy a za destabilizaci Česka. Před poslanci dnes zopakoval, že se kvůli němu a jeho bývalé skupině Agrofert žádné evropské dotace vracet nebudou. Babiš trvá na tom, že ve střetu zájmů není. Následně vystoupila čtveřice ministrů za ANO. Až pak se dostali ke slovu opoziční poslanci.

Například předseda nejsilnější opoziční ODS Petr Fiala uvedl, že Babiš ztratil zdravý úsudek, nebo vědomě neříká pravdu a jeho hnutí se tváří, že žádný problém neexistuje. Pokud premiér nepožádá o důvěru Sněmovny, je podle Fialy nutné chránit zájmy lidí před zájmy předsedy vlády.

Předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek nepřítomného Babiše nabádal, aby zvážil, zda si nechce platit chleba a párky místo dotací ze svého a zda nechce přestat s ataky na státní pokladnu. Šéf lidovců Marek Výborný Babiše vyzýval, aby se k věci postavil čelem a nekopal kolem sebe. Předseda STAN Vít Rakušan v souvislosti s Babišovým posteskem, jakou udělal hloupost svým vstupem do politiky, premiérovi doporučil, aby dal přednost byznysu.

Předseda klubu SPD Radim Fiala uvedl, že případ není došetřen, což ale neznamená, že rizika pro Česko neexistují. Soudí ale také že, panuje evidentní snaha využít kauzu ke zpochybnění výsledků voleb.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik po hlasování poznamenal, že zpráva EK je předběžná a "bůhvíjak unikla". Komunisté podle něj nenavrhovali zvláštní usnesení, protože to považovali za předčasné. Klub KSČM podpořil jen ta usnesení, která považoval za aktuální, uvedl.

Návrh auditní zprávy, který před víkendem zveřejnila média, uvádí, že Babiš má na Agrofert dál vliv a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna audit dotace Agrofert

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy