Žaloba na Zemana? Je úplně blbá, tvrdí známý muž. Jenže pak Láska popsal prezidentův největší zločin

Senátor Václav Láska (Senátor 21) dokázal získat více než 30 podpisů senátorů pod návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Díky tomu se jím bude po prázdninách zabývat plénum Poslanecké sněmovny. Jenže tohle načasování je podle někdejšího jihomoravského hejtmana a sociálního demokrata Michala Haška poněkud podezřelé.

Láska připomněl, že Senát je jediná instituce, která může podat žalobu na prezidenta. „Pokud by mlčel, znamenalo by to, že jeho jednání je v pořádku, že je legitimní," vysvětloval senátor.

Senátor také upřesnil, že vůli podpoře dolní komory nechce Láska projednání v Senátu uspěchat. „Sněmovna má tři měsíce na projednání žaloby a dání souhlasu,“ uvedl s tím, že pokud by se poslanci v těchto třech měsících nevyjádřili, nebo věc vůbec nezařadili na program, bere se to tak, že souhlas nedali. I proto chce, aby Sněmovna návrh dostala, až po návratu z prázdnin.

Jenže podle Haška má toto načasování ještě jiný účel. „Senátní žaloba na prezidenta republiky po vyjádření pana senátora Lásky jasně zapadá do obrysu pokusu o změnu mocenských poměrů v České republice navzdory výsledkům demokratických parlamentních i prezidentských voleb, a to pod hlavičkou 30.výročí sametové revoluce,“ tvrdí.

Podle něj je třeba se na věc dívat v širším kontextu. „Odpovídá tomu i načasování projednání Senátem a odeslání Sněmovně tak, aby se jí musela zabývat v koridoru září-listopad 2019. Jen slepý a hloupý nevidí souvislosti,“ dodává Hašek.

Kritikou nešetří ani novinář a bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Ten ovšem kritizuje nejen Lásku, ale i Haška. „Vy fakt jste moc konspirativní. A to si o Láskově žalobě myslím, že je úplně blbá,“ vzkázal Haškovi. Podle politika ČSSD ovšem nejde o konspiraci, ale jen o letité zkušenosti. „Já, na rozdíl od Vás, nemám pana prezidenta rád, ale žaloba je hloupost. Je třeba bojovat politicky, argumenty, přesvědčováním lidí. Lidi jako Láska defacto pozici Miloše Zemana upevňují. To časování bych nepřeceňoval, tak či tak to dopadne jako všechno, na co Láska sáhl,“ předvídá Cikrt.

O žalobě a svých kriticích na facebooku promluvil i sám Láska. „Tak jsem se trochu uklidnil. To víte, měl jsem obavy, abychom s žalobou na prezidenta nerozeštvávali národ. Ale když vám na emocí prosté a slušné oznámení “máme za to, že prezident porušuje Ústavu a chceme požádat soud, aby věc posoudil”, spousty lidí reagují jen sprostými nadávkami, urážkami a vulgaritami, tak jsem si udělal jasno, že to nejsme my, kdo šíří nenávist,“ je přesvědčen senátor.

Podle něj to nebyl prezident, kdo by naučil lidi být sprostý a vulgární. „A urážet druhé jen pro jiný názor. To jsme přece uměli vždycky. Ale prezident Zeman je ten, kdo z takového jednání udělal ctnost. On první začal ve velkém své oponenty urážet. Hrubě a vulgárně. A tím udal směr. Všichni máme v sobě sklony někdy řešit věci verbální agresí. Prostě si ulevit. Upustit ventil. Někdo víc a někdo míň. Ale dřív jsme tak nějak věděli, že to musíme umět ovládat a krotit. Alespoň na veřejnosti,“ zdůrazňuje.

To se ale podle něj v posledních letech změnilo. „Ale pak přišel Zeman. Se svojí vulgaritou a hrubostí. A udal nový směr. Teď jsou lidé na svoji vulgaritu a urážky druhých hrdí. Zabít slušnost a toleranci ve společnosti není protiústavní čin. Ale i tak je to jeden z největších zločinů Miloše Zemana,“ dodává senátor Láska.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 
Senát ČR

Senát nepřijal možnost uznávat osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry

Horní komora se neztotožnila se senátorskou novelou, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními páry. Podle kritiků by novela o mezinárodním právu soukromém znamenala zásah do občanského zákoníku. Václav Láska (Senátor 21) jako autor novely dnes proto slíbil do jara příštího roku předložit komplexní novelu českého práva.

Více souvisejících

Václav Láska Michal Hašek Miloš Zeman Tomáš Cikrt

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy