Nárok na restituci rodu Walderode? Schwarzenberg je spokojený, pak se ale ozval Stanislav Křeček

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové v úterý potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Rod se majetku domáhá od roku 1992, spor se mimo jiné týká i zámku Hrubý Rohozec. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg toto rozhodnutí uvítal, další ale už tak nadšeni nejsou.

„Dnes mě zaujala zpráva, že odvolací soud potvrdil rodu Walderode nárok na restituci zámku Hrubý Rohozec. Ve skutečnosti je ta kauza poněkud odlišná, než byla líčena,“ vysvětluje na facebooku Schwarzenberg. „V první řadě, ta rodina se jmenovala Des Fours. Já pamatuji posledního majitele Hrubého Rohozce Karla Des Fours, druhým jménem Walderode,“ zdůrazňuje.

Poukazuje také na to, že proti potomkovi rodu Walderode se na začátku 90. let, kdy usiloval o navrácení rodinného majetku, strhla divoká kampaň. „Je to zajímavý případ, neboť rozhodnutí královéhradeckého soudu je přesně v souladu s Benešovými dekrety. V nich totiž výslovně stojí, že i když byl někdo německého původu, ale během nacistické nadvlády se zasadil o naši republiku, tak nemůže být Benešovými dekrety postižen,“ vysvětluje poslanec TOP 09.

To byl podle něj případ i Karla Des Fours. „Hrubý Rohozec na Turnovsku bylo tehdy německojazyčné území a zajisté němčina byla jeho první jazyk. Ale uměl i perfektně česky, jak se mohli přesvědčit i televizní diváci v devadesátých letech. Já jsem byl sice za protektorátu ještě dítě, ale pamatuji si mnoho lidí, kteří tehdejší situaci znali a věděli, že na něho se Češi mohli spolehnout mnohem více než na leckterého jiného Čecha, který byl vystrašen nebo i ohromen nacistickým režimem. On se nebál, jeho postoj byl zcela jasný a zřetelný a všichni u něj byli v naprostém bezpečí. Proto taky dostal v roce 1947, dokonce rozhodnutím soudu, vráceno československé občanství. Že se potom po únoru 1948 vydal na Sardinii, to je věc jiná,“ píše na facebooku Schwarzenberg.

Karel Des Fours prý byl typický zástupce První republiky. „Jeho přilnutí k českému národu a opravdový odpor proti hnusu nacismu byl dán i tím, že mu mnohem více vyhovovalo liberální prostředí První republiky, než poněkud zatuchlé prostředí našich tehdejších německých krajanů. Kdo ho znal, ví, že v tom ovšem hrály velkou roli české holky, které miloval. Myslím, že ony ho definitivně přesvědčily o tom, že se má držet českého národa,“ zdůrazňuje.

„On je už dávno bohužel v nebi, ale když dnes soud rozhodl konečně rozhodl ve prospěch jeho vdovy, mám z toho upřímnou radost, protože zvítězilo právo, a znovu upozorňuji, dokonce přesně se držíc Benešových dekretů. Ti, kteří proti němu tenkrát bojovali, nevyhráli, ale ti, kteří jej a jeho případ znali, mi dají za pravdu," dodal Schwarzenberg.

Kritický je k rozhodnutí soudu naopak zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. „Walderode se prý proti českému národu nikterak neprovinil. Ale statisíce Němců, kteří se také proti českému národu neprovinily, musely bez majetku stát opustit. Ne?“ okomentoval zprávu na sociálních sítích.

Spokojen není ani komunistický poslanec Stanislav Grospič. „Rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové, kterým potvrdil rozhodnutí okresního soudu v Semilech o navrácení více jak třímiliardového majetku potomkům šlechtického rodu Walderode, považuji za velice nebezpečný precedens ve vztahu k platnosti a výkladu dekretů prezidenta republiky Eduarda Beneše. Podivný je letitý průběh celé kauzy a zejména rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2008. Jsem přesvědčen, že tímto krokem je zpochybněna platnost tzv. dekretů prezidenta republiky a může to vést k významným krokům v neprospěch České republiky,“ varuje.

Související

Ústavní soud ČR

Vleklý restituční spor: Vlastnictví pozemků pod pekárnou v Praze se musí řešit znovu, nařídil ÚS

Ústavní soud (ÚS) nařídil znovu otevřít spor o určení vlastnictví restituovaných pozemků v hodnotě stovek milionů korun pod pekárenským areálem v Praze-Jinonicích. Podle verdiktu pražských soudů restituenti pozemky získali a následně prodali neoprávněně, a tak parcely znovu patří státu. ÚS ale dnes vrátil spor prakticky na začátek, k Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Více souvisejících

restituce Walderode Karel Schwarzenberg Stanislav Křeček Stanislav Grospič

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy