Prezidentská kancelář má smůlu. Policie nebude řešit trestní oznámení na Lásku

Policie se nebude zabývat trestním oznámením, které podala Kancelář prezidenta republiky na senátora Václava Lásku (SEN 21) a zástupce organizace Rekonstrukce státu pro křivé obvinění. Podle státního zástupce je nedůvodné, řekl dnes ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Kancelář trestním oznámením reagovala na kauzu, ve které kancléř Vratislav Mynář čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad. Prezidentská kancelář podle advokáta Marka Nespaly, který ji zastupuje, nyní zváží další postup.

"Podání bylo shledáno jako nedůvodné, neboť v něm nebyly uvedeny skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedl Cimbala. Kancelář v trestním oznámení uváděla, že Láska a další pachatelé chtěli jako organizovaná skupina křivým obviněním poškodit Mynáře v zaměstnání i ve společnosti. Senátor a zástupci organizace Rekonstrukce státu totiž dříve podali trestní oznámení na Mynáře, protože jeho jednání podle nich vykazovalo znaky trestného činu zasahování do nezávislosti soudu.

"Policie se nebude zabývat trestním oznámením Vratislava Mynáře na mě pro křivé obvinění. Já zase slibuju, že nedám trestní oznámení na Mynáře pro křivé obvinění za to, že mě křivě obvinil z trestného činu křivého obvinění. Nejsem malý kluk ani hradní kancléř," uvedl na svém twitteru senátor.

Policie se nebude zabývat trestním oznámením Vratislava Mynáře na mě pro křivé obvinění. Já zase slibuju, že nedám trestní oznámení na Mynáře pro křivé obvinění za to, že mě křivě obvinil z trestného činu křivého obvinění. Nejsem malý kluk ani hradní kancléř.

— Václav Láska (@VaclavLaska) 24. června 2019

Státní zástupce ale neshledal setkání hradního kancléře se soudci jako trestná. Počínání kancléře však označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců. Verdiktem potvrdil rozhodnutí Národní centrály proti organizovanému zločinu, která záležitost prověřovala. Centrála prověřovala podle dřívějších informací tři trestní oznámení na Mynáře, která se týkala možných zásahů do nezávislosti soudu. Policisté podle žalobce dospěli k závěru, že nejsou důvody k zahájení trestního řízení.

Podle Nespaly nyní státní zástupce uvedl, že se Láska mýlil v právním hodnocení Mynářova jednání, což není trestné. "Jinými slovy, že za blbost se netrestá," prohlásil advokát. "My máme ale jiný názor," dodal. Láska jako bývalý vyšetřovatel a advokát musel vědět, že kategorické prohlášení o tom, že Mynář spáchal trestný čin může být posuzováno jako křivé obvinění. Spolu s klientem proto Nespala zváží, jaké další právní kroky v případu podnikne.

Mynář v minulosti uvedl, že v Zemanově zastoupení "konzultoval" s více ústavními soudci prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu. Soudce kontaktoval i v jiných kauzách. Mynáře se už dříve zastal Zeman. Uvedl, že na schůzky se soudci ho vysílal sám a že Mynář nikoho neovlivňoval. Kancléř řekl, že cílem setkání bylo seznámit soudce s prezidentovými stanovisky.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 
Senát ČR

Senát nepřijal možnost uznávat osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry

Horní komora se neztotožnila se senátorskou novelou, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními páry. Podle kritiků by novela o mezinárodním právu soukromém znamenala zásah do občanského zákoníku. Václav Láska (Senátor 21) jako autor novely dnes proto slíbil do jara příštího roku předložit komplexní novelu českého práva.

Více souvisejících

Václav Láska Vratislav Mynář Rekonstrukce státu

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 57 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy