Sobotka byl hrdina? Z ODS zazněla překvapivá slova, došlo i na Trikolóru

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija se nebojí, že by hnutí Trikolóra přebralo hlasy ODS. Upozorňuje, že se k němu přidávají i voliči ČSSD. Vůči samotné ČSSD, zvláště pak předsedovi Janu Hamáčkovi, se vyjádřila velmi kriticky.

Hamáček je v současnosti pod palbou kritiky za to, že si nedokáže prosadit změnu na ministerstvu kultury. Kritici mu vyčítají, že se nechá vláčet momentálně především prezidentem Milošem Zemanem, ale i premiérem Andrejem Babišem (ANO).

K těmto kritickým hlasům se přidává i Udženija. „Dříve jsem si myslela, že Bohuslav Sobotka je slabý, že nevede sociální demokracii  dobře, a dneska se mu musím omluvit. Ve srovnání s Janem Hamáčkem byl Sobotka hrdina. Nechápu, že se členové sociální demokracie se už nebouří, protože to, co předvádí pan Hamáček, nemá s důstojnou politikou nic společného,“ uvedla v rozhovoru pro Novinky.cz.

Podle Udženiji sociální demokracie „panáčkuje“ nepsané alianci Babiše s Zemanem a KSČM. „Souhlasím s tím, co řekl náš předseda Petr Fiala, že nebýt Zeman prezidentem, není ani Babiš premiérem. K tomu ještě dodám: nebýt komunistů. Právě KSČM a Zeman drží Babiše v premiérském křesle,“ myslí si Udženija.

Podle ní Babiše může porazit jen pravice a to společně s dalšími demokratickými stranami. Odmítá však, že by byla v plánu nějaký předvolební, protibabišovský, široký  blok ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL, ačkoliv nevylučuje, že by někdy v budoucnu mohlo k takové koalici dojít. Zatím to dle ní jsou však pouze „mediální spekulace“.

Pokud by takový blok vznikl, zřejmě do něj nedostane pozvánku nová pravicová strana bývalého poslance za ODS, Václava Klause mladšího, Trikolóra. Udženija zpochybnila to, že se vůbec jedná o pravicovou stranu. „Do Trikolóry dnes vstupují například členové ČSSD, takže pro mě je to naprosto nečitelné hnutí. Rozhodně nebude cílit na voliče ODS,“ myslí si místopředsedkyně ODS.

„Když se podíváme na to, koho zatím to hnutí oslovuje a jakou má rétoriku, tak vůbec necílí na naše voliče. Hlasy budou brát někomu úplně jinému. Voliči ODS znají hranici mezi vlastenectvím a nacionalismem,“ je přesvědčená Udženija.

Podle nedávného volebního průzkumu společnosti Kantar by hnutí Trikolóra získalo ve volbách do Poslanecké sněmovny 3% hlasů. Podle analytiků společnosti tyto hlasy přebralo podobně zaměřenému SPD. Experti však tvrdí, že by Trikolóra mohla získat i některé hlasy nejkonzervativnější části voličů ODS.  

Související

Alexandra Udženija

Udženija odstoupí z funkce starostky Prahy 2, nejpozději v červnu

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) nejpozději v červnu odstoupí z funkce v čele městské části. Důvodem je, že se letos v únoru stala náměstkyní primátora hlavního města. Udženija to oznámila na dnešním jednání zastupitelů Prahy 2. Ti dnes rovněž rozhodli, že s účinností od 7. března až do své rezignace bude ve funkci starostky jako tzv. neuvolněná, tedy nebude jejím hlavním zaměstnáním. Starostkou se Udženija stala poprvé na konci roku 2021.
Hned ráno před začátkem pracovních povinností vzdala starostka Městské části Praha 2 Alexandra Udženija hold Janu Palachovi, od jehož smrti právě dnes uplynulo 53 let. Zapálila svíčku u Palachových rtů, které jsou ve vitríně u vchodu do její kanceláře na radnici. Návštěvy si mohou při pietě číst následující text. Rozhovor

Palachova pochodeň nikdy nezhasla. I díky němu žijeme přes třicet let v demokracii, říká starostka Udženija

Poprvé se zde nadechl, když přišel na svět, a přesně před 53 lety, i naposledy vydechl. Krátký životní osud Jana Palacha (20), který 19. ledna 1969 v 15:30 hodin zemřel v někdejším Borůvkově sanatoriu na následky upálení, jímž chtěl společnost vyburcovat z apatie po sovětské invazi v roce 1968, je úzce spjatý s Městskou částí Prahy 2. Její starostka Alexandra Udženija (ODS) považuje studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za hrdinu, jehož odkaz přesahuje hranice země a v roce 1989 pomohl jeho čin vybojovat svobodu. „Palachova pochodeň nikdy nezhasla, její plamínek byl v srdci a mysli téměř každého z nás. A i když neprobudila náš národ z letargie v roce 1969, podařilo se to o dvacet let později. I díky němu žijeme už více než třicet let v demokracii,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Alexandra Udženija.

Více souvisejících

Aleksandra Udženija ODS Jan Hamáček Trikolóra hnutí občanů ČSSD

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 41 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy