Kubice ministrem vnitra? Skandál a provokace, míní politologové

Praha - Návrh na jmenování Jana Kubiceho na post ministra vnitra je skandál a provokace. Jsou o tom přesvědčení politologové oslovení v úterý Mediafax a výběr svorně kritizují.

Poukazují na tzv. Kubiceho zprávu, kterou budoucí ministr zveřejnil krátce před volbami v roce 2006 a podle mnohých tím ovlivnil výsledky voleb v neprospěch ČSSD.

"Výběr ministra vnitra mne zarazil. Považuji to za naprosto skandální rozhodnutí, dosadit do čela tohoto rezortu člověka, který ve službách ODS prokazatelně ovlivnil průběh voleb v roce 2006 a který figuruje v bezpečnostní agentuře. Rozhodnutí nahradit jednu agenturu druhou nerozumím," řekl Mediafaxu politolog Jan Bureš.

"To, že Kubice je spjat s aférou z května roku 2006, je tak trošku provokace ČSSD," doplnila politoložka Vladimíra Dvořáková, která na druhou stranu zdůraznila, že Kubice je nepochybně odborník.

Podle Dvořákové se novým obsazením postu ministra vnitra sice vyřešily obavy prorůstání firmy ABL do struktur státní správy i další bezpečnostní rizika s tím spojená, rezort vnitra však považuje za důležitý a není si jistá, zda se touto změnou po třítýdenní krizi odstranily její příčiny.

Na otázku, jakou trvanlivost může mít nové vládní uskupení, odpověděli oba politologové spíše vyhýbavě. Dvořáková přiznala, že si není jistá délkou trvání obměněného kabinetu a neví, co bude tento personální posun do budoucna znamenat.

Jan Bureš upozornil na dva možné konfliktní momenty. Prvním může být návrat Víta Bárty (VV) na ministerstvo obrany a druhým nevyřešená kauza ProMoPro ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). "Otázka další stability vlády do velké míry souvisí s osobou Víta Bárty. Pokud se rozhodne, že bude předsedou VV, potom se jím dost pravděpodobně stane a bude tam vyvíjen velký tlak na to, aby se vrátil do vlády. Takže problém tam bude i nadále a pokud se Vít Bárta skutečně vrátí na svůj post, bude to jednoznačně prohra Petra Nečase," uvedl politolog s tím, že konflikt může vyvolat i další setrvání Alexandra Vondry na svém postu.

Dohoda koaličních partnerů podle jeho názoru ukázala, že pozice premiéra Petra Nečase (ODS) je v rámci strany poměrně silná a dalo by se soudit, že stranu dovede až k dalším volbám. "V budoucnu se však bude odvíjet od toho, zda ODS dokáže získat voličské preference," řekl. Zdůraznil, že veškeré dohody představitelů současné vládní koalice plynou ze snahy vyhnout se volbám, ve kterých by pravděpodobně strany přišly o velké procento mandátů.

Související

Více souvisejících

Jan Kubice

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 22 minutami

před 46 minutami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie

Vážná nehoda zkomplikovala provoz na D1. Šest lidí se zranilo

Vážná nehoda zkomplikovala v neděli dopoledne provoz na páteřní české dálnici D1 ve středních Čechách. Několik lidí utrpělo zranění, jsou mezi nimi i děti. Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému, na dálnici se utvořila kolona. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Kim Čong-un

Kim Čong-una znepokojuje "asijské NATO". Prsty v něm mají Američané

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO". 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Bidene, odstupte. Vyzývá deník New York Times prezidenta. Jste jen stínem velkého politika

Redaktoři deníku New York Times vyzvali současného prezidenta a kandidáta Demokratické strany USA Joea Bidena, aby odstoupil z účasti v listopadových prezidentských volbách, kde by se měl střetnout se svým předchůdcem a republikánským kandidátem Donaldem Trumpem o znovuzvolení do úřadu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy