„Parchanti, kterým jde jen o moc.“ Šmarda tvrdě účtuje s ČSSD i ANO

Kandidát ČSSD na ministra kultury, Michal Šmarda, se na svém facebookovém účtu poměrně tvrdě pustil do své strany ČSSD. Jeho kolegové ze strany dle něj zblbi z funkcí. Zkritizoval též vládní angažmá ČSSD. Šmarda tvrdí, že místo toho, aby se věnovala své obnově, musí se zdržovat „s parchanty, kterým jde jen o moc.“

Šmarda se netají tím, že byl zpočátku proti tomu, aby ČSSD šla do vlády s hnutím ANO. Podle něj v roce 2017 ČSSD zklamala řadu lidí, kromě voličů i své členy. Šmarda má za to, že odchod do opozice byl pro šancí, jak se strana, plná „rozporů a ideové zmatenosti“ mohla vzpamatovat a znovu získat sílu. 

„Odchod do opozice jsem tak vnímal jako šanci vymanit se ze spárů nemoci mocných, jako šanci znovu získat programovou a ideovou převahu. V opozici by se nám nezbytné změny ve straně prosazovaly snáz. Programová diskuze by byla intenzivnější, nezatěžovaly by nás těžkosti spojené s vládnutím. Nemuseli bychom se zdržovat s parchanty, kterým jde jen o moc a ideje je pranic nezajímají,“ okomentoval Šmarda ostře vládní angažmá.

Ačkoliv může parchanty mínit i hnutí ANO, Šmarda míří především do vlastních řad. „Jsem přesvědčen, že tím co v nás zabilo schopnost regenerace, byla zpanštělost a závislost na moci. Čím dál častěji jsem měl svíravý pocit, že naši politici na všech úrovních ztrácejí schopnost reagovat na společenské změny. Jakoby viděli společnost jen z perspektivy úřadů, které jim byly svěřeny,“ napsal Šmarda. „Na rovinu – zblbi jsme s funkcí,“ dodal místopředseda ČSSD.  

O hnutí ANO tvrdí, že je „silnějším, agresivnějším a ideově pružným až promiskuitním partnerem,“ které ČSSD „tvrdě porazilo“ a uštědřilo mu „velmi drsnou lekci“. Staněk přiznává, že ANO převzalo část programu ČSSD a zároveň stranu „vykoupalo v pár kauzách“.

Přesto má za to, že ANO nikdy nedokáže ČSSD nahradit, protože „oni nikdy nemohou stát na straně zaměstnanců proti velkým korporacím, na straně drobných živnostníků proti monopolům, na straně spotřebitelů proti výrobcům nekvalitního šuntu. Nemohou hájit malé proti velkým a slabé proti silným. To by šli proti bytostným zájmům svých šéfů,“ uvedl starosta Nového města na Moravě.

Premiéra Andreje Babiše osočuje, že „bude vždycky stát po boku pravice proti sociální demokracii a lidem v naší zemi“. Zároveň tvrdí, že pravice čeká, až šéfa ANO „dožene jeho minulost“ a že ČSSD už pak „bude mrtvá“, aby mohla bez odporu převzít vládu nad zemí a vrátit „se ke svým pravicovým experimentům“ zpět „před rok 2013“, varuje Šmarda.

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neodvolat dosavadního ministra kultury Antonína Staňka a nejmenovat Šmardu vyvolalo vládní krizi. ČSSD hrozí, že pokud jí Zeman nevyhoví, odejde z vlády. Zeman slíbil, že k 31.7 odvolá Staňka, zda jmenuje Šmardu, ke kterému se dříve kriticky vyjadřoval, doposud neřekl. 

Předseda Jan Hamáček na Šmardově nominaci trvá. V pondělí uvedl, že odmítá vést ministerstvo kultury, dokud se nenajde jiný kandidát. Takto postupoval minulý rok v případě ministerstva zahraničí, když prezident odmítal jmenovat jeho hlavou Miroslava Pocheho (ČSSD).

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Michal Šmarda ČSSD Hnutí ANO Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy