Pospíšil pochválil konec pražského ohňostroje, všichni však jeho názor nesdílí

Pražské zastupitelstvo se rozhodlo zrušit novoroční ohňostroj. Událost byla sice na jednu stranu tradiční, na druhou stranu se vedení Prahy chtělo přiblížit jiným evropským metropolím, které ohňostroje ruší kvůli hluku.

Na novou světelnou show plánuje vedení města vypsat výběrové řízení a měl by stát do 2 miliónů korun. Pražský zastupitel z radniční vládní koalice Jiří Pospíšil (TOP 09) okomentoval rozhodnutí pozitivně na sociálních sítích.

„Novoroční ohňostroj je pro mnohé pěkná podívaná. Neplatí to ale zdaleka pro všechny. Výbuchy a hluk stresují nejen malé děti a jejich rodiče, ale i zvířata, což bohužel často vede k jejich zranění. Vítám proto, že se vedení Prahy dnes jednomyslně shodlo na tom, že novoroční ohňostroj ve městě nahradí videomappingem. Tím se Praha zařadila po bok moderních světových metropolí, která už podobný krok učinila,“ pochválil rozhodnutí předseda TOP 09.

Na Facebooku také předznamenal jednání o omezování použití pyrotechniky v hlavním městě. „Je to také první krok k tomu, abychom v budoucnu zabránili i neřízeným rachejtlím během silvestrovské noci, které často vedou ke zraněním a škodám na majetku,“ uvedl na závěr Pospíšil.

Novoroční ohňostroj je pro mnohé zajímavá podívaná. Ne všichni ale tuto zábavu vítají. Měli bychom myslet i na malé děti, seniory a zvířata. Proto jsem rád, že dnes Praha rozhodla, že se připojí k moderním metropolím a už letos místo hlučného ohňostroje uspořádá videomapping.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) August 7, 2019

Poslanec Patrik Nacher (ANO) naopak krok radnice zkritizoval. „Městská rada se MIMOŘÁDNĚ sešla, aby řešila novoroční ohňostroj. To už samo o sobě nepotřebuje další komentář…,“ napsal na Facebooku Nacher.

O zrušení ohňostroje uvažovalo již minulé vedení pražského Magistrátu, kterému předsedalo hnutí ANO.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil Praha Hnutí ANO Patrik Nacher

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 51 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy