Čistka na vnitru. A letí další z náměstků

Praha - Na základě dohody s ministrem vnitra Janem Kubicem končí k ve své funkci náměstek pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví František Vavera. Ve středu o tom informoval ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Pavel Novák, dva náměstky Kubice odvolal už v úterý.

Vavera působil na ministerstvu vnitra od roku 2004, do funkce náměstka pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví ho v loni v červenci jmenoval Kubiceho předchůdce, vicepremiér Radek John (VV).Náměstek, který ve své funkci končí po dohodě s ministrem k sobotě 30. dubna, vyučuje na Policejní akademii České republiky v Praze a na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.Kubice při svém nástupu do vedení rezortu ve čtvrtek 21. dubna sliboval v personálních otázkách zdrženlivost. Už v úterý odvolal prvního náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara a náměstka pro ekonomiku a provoz Jiřího France."Po vyhodnocení atmosféry na ministerstvu vnitra jsem dospěl k závěru, že současné vedení není schopno vzájemné konstruktivní komunikace. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl odvolat dva náměstky z jejich pozic," uvedl Kubice, náměstci ve svých funkcích skončili už v úterý.Úseky, které měli Salivar a Franc na starosti, bude podle vlastních slov řídit sám ministr vnitra - do doby, než jmenuje jejich nástupce.Na vlastní žádost odchází na konci dubna z Kubiceho rezortu také náměstek pro strategie a programové řízení Michal Moroz. S jeho přechodem do svého týmu počítal vicepremiér pro boj s korupci a Morozův bývalý nadřízený John. Jeho nástup na Úřad vlády ale v pátek odmítl premiér Petr Nečas (ODS), a to kvůli jeho napojení na bezpečnostní agenturu ABL, se kterou Moroz spolupracoval.

Související

Více souvisejících

Jan Kubice vnitro

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy