V případu Diag Human se určitě odvoláme, ujišťuje ministr zdravotnictví

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nesouhlasí s tím, aby společnost Diag Human dostala ve sporu s českým státem odškodné 10 miliard korun. Jak v pondělí řekl Heger ve vysílání Radia Impuls, ministerstvo zdravotnictví se v celé kauze plánuje odvolat.

"Určitě, určitě ano. To vysvětlení, že ten rozsudek podle naší interpretace není pravomocný, to, jak se ta informace o tom, že pravomocný je, dostala do Rakouska a do Francie, je velmi zvláštní zatím," uvedl ve vysílání Heger.Na otázku, zda byly tamní soudy obelhány, ministr uvedl, že nechce situaci hodnotit takto explicitně: "Tak já to takhle nechci říkat, je v tom něco nestandardního."Heger zároveň věří, že Česká republika nakonec nic platit nebude.Česká republika už dostala nepravomocný rozsudek francouzského soudu k exekuci. Podle rozsudku je řízení uzavřené. S tím však český stát nesouhlasí.Ministerstvo kultury však pro jistotu stahuje zapůjčená umělecká díla ze zahraničí. Již na konci května totiž nařídil vídeňský soud na žádost Diag Human zabavit obrazy malířů Emila Filly a Vincence Beneše i bronzové plastiky sochaře Otto Gutfreunda.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger kauza: diag human

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Výhled počasí až do června: Meteorologové řekli, kam vyšplhají teploty

Červnem začíná meteorologické léto, do jehož úvodních dní už vidí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty během tohoto a dalších tří týdnů mají dosáhnout až 25 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy