Hulínský: Ministerstvo obrany by mělo odstoupit od nákupu letounů CASA

Praha - Penále navržené ministerstvem obrany, které by měla firma zaplatit za technické problémy letounů CASA je podle místopředsedy sněmovního výboru pro obranu Petra Hulínského (ČSSD), směšné. Rezort obrany by podle něj měl najít způsob, jak odstoupit od smlouvy, Mediafax o tom informoval v pondělí.

Podle Hulínského navržené penále problémy vůbec neřeší. "Je to takový trest netrest," řekl.Penále podle smluvních podmínek činí řádově desetiny promile z ceny zakázky, tedy desítky tisíc korun za každý den prodlení. "To je proto, že pokuta se nevypočítává z hodnoty všech čtyři letadel za zhruba 3,6 miliardy korun, ale jen z ceny systému pasivní ochrany za asi 200 milionů korun," upřesnil Hulínský.Místopředseda sněmovního výboru pro obranu obvinil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09), že za vážné problémy spojené s letouny může právě ona, neboť odsouhlasila jejich nákup."Přestože se dnes tváří, jako že o ničem takovém neví, měla by přijmout svou zodpovědnost a odejít z politického života," vyzval Hulínský.Podle něj byl nákup dopravních letounů podezřelý už od počátku a nikdo z odpovědných představitelů na ministerstvu obrany nebral v úvahu názor vojenských odborníků, kteří uváděli, že letadla kvůli špatným parametrům česká armáda nepotřebuje."Miliardové zakázky v rezortu obrany se musí příště řešit v rámci průhledných výběrových řízení a větší slovo by při nich mělo mít velení armády," uzavřel Hulínský.

Související

Lubomír Metnar

Na vnitru končí Hulínský a Pálková, ostatní náměstci zůstanou

Praha - Na ministerstvu vnitra skončí náměstci Monika Pálková (KDU-ČSL) a Petr Hulínský (ČSSD). Se zbývajícími pěti náměstky a státním tajemníkem bude ministr Lubomír Metnar (za ANO) dál spolupracovat. Agenda přibude například náměstkovi Petru Mlsnovi, který se zabývá legislativou.

Více souvisejících

Petr Hulinský ministerstvo obrany

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy