Volání na tísňové linky zadarmo? Poslanci projednají novelu

Praha - Operátoři budou muset zřejmě brzy poskytnout volání na tísňové linky zdarma, novelu, která to zavádí, projednají na své středeční schůzi poslanci. Věnovat se budou také zákonům, které mají dopomoci lepší ochraně ovzduší.

Novela zákona o elektronických komunikacích, kterou projednají zákonodárci ve druhém čtení, obsahuje řadu novinek, které se dotknou operátorů poskytujících telekomunikační služby. Především musí povinně umožnit bezplatné telefonování na čísla tísňového volání. "Podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací je povinen umožnit všem uživatelům, včetně uživatelů veřejných telefonních automatů, volání, které je bezplatné a které nevyžaduje použití jakéhokoliv platebního prostředku, na čísla tísňového volání," píše se v návrhu zákona.

Předloha počítá i se změnou pravidel výběrového řízení pro příděl rádiových kmitočtů, kdy zavádí režim aukce. Nově bude ČTÚ oprávněn uložit podnikateli provozujícímu veřejnou komunikační síť požadavky na zajištění minimální kvality služeb.

Podle novely bude za řešení spotřebitelské problematiky v oblasti elektronických komunikací zodpovědný Český telekomunikační úřad a nikoliv Česká obchodní inspekce.

Poslanci budou také ve středu projednávat v prvním čtení návrh zákona o ochraně ovzduší, který stanovuje emisní limity a technické požadavky na provoz zdrojů znečišťování ovzduší. Norma předkládá minimální požadavky spalovacích zdrojů o příkonu do 300 kW uváděných na český trh. Současně předloha počítá se zavedením nízkoemisních zón, tedy zón s omezením provozu motorových vozidel na základě emisní třídy vozidla.

Předloha zvyšuje poplatek za znečišťování na pět tisíc korun za provozovnu, ale nově provozovatel, které této hranice nedosáhne, nemusí podávat poplatkové hlášení. Zúží se současně seznam dvaceti znečišťujících látek, které jsou zpoplatněny na pouhé čtyři.

Na programu jednání mají poslanci také návrh zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech. Předloha upravuje povinnosti subjektů, které s těmito látkami nakládají, a stanovuje sankce za překročení předpisů. Například zařízení, které obsahuje nejméně 300 kilogramů látek poškozujících ozonovou vrstvu, musí být vybaveno detektory jejich úniku. Subjekty provozující zařízení s nejméně třemi kilogramy těchto látek musí vést evidenční knihu, do níž zaznamenávají například servisní činnosti a údržbu.

Dalším bodem středeční schůze je i novela zákona o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin. Cílem této právní úpravy je dosažení souladu s předpisy Evropské unie. Novela má chránit přirozené prostředí a genový fond před neodbornou obnovou luk a pastvin v chráněných územích.

Nové povinnosti se budou vztahovat pouze na dodavatele osiv, kteří se rozhodnou, že směsi osiva pícnin určených k uchování přirozeného životního prostředí budou chtít sklízet a prodávat.

Po pevně zařazených bodech poslanci projednají další zákony z bloku druhých čtení. Na program schůze se tak pravděpodobně dostane i vládní návrh zákona o Rejstříku trestů, který počítá s tím, že záznamy za trestné činy spáchané v zahraničí se v českém rejstříku objeví automaticky.

Návrh dále počítá s tím, že informace o odsouzení by si soudy členských států musely na základě vyžádání navzájem předávat.

Další předlohou z bloku druhých čtení je návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Předloha zavádí novinku, že by stát postihoval firmy za jednání, které je v rozporu se zákonem.

K přijetí zákona tlačí stát Evropská unie, ale i celá řada mezinárodních organizací, jichž je Česko členem. "Závazek ke kriminalizaci určitých závažných forem protispolečenské činnosti neobsahují jen právní předpisy ES/EU, které jsou pro Českou republiku závazné. Obsahuje je i stále narůstající počet mezinárodních smluv, jimiž dosud stát vázán není, ačkoli s ohledem na své členství v organizacích, na jejichž půdě byly připraveny, by jimi vázán být měl," uvádí se v předkládací zprávě.

Právě neexistující úprava trestní odpovědnosti firem tak Česku znemožňuje ratifikovat celou řadu mezinárodních smluv. České soudy totiž nemohou společnostem ukládat sankce za trestné činy, které tyto smlouvy vymezují.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 17 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy