Romové se bouří, zakládají stranu! Nechceme podporu, ale práci

Nový Bor - Romové v České republice chystají založit novou politickou stranu a připravují velké demonstrace. Na jednání v Novém Boru se na tom v neděli shodla většina romských autorit České republiky.

Nedělní bouřlivá schůzka Česko-romského občanského sdružení byla reakcí na letošní události. Sešli se na ni Romové z Liberecka, Ústecka, Karlovarska i Ostravska. „Devadesát pět procent občanů majoritní společnosti nás nechce za souseda. Jdou demonstrovat do ulic a křičí: Cikáni do plynu a cikáni do práce. Hanobí naší romskou národnost. Starostové, učitelé se k nim přidávají,“ zaznělo mimo jiné na jednání romských špiček.

„Já říkám, komu se máme přizpůsobit? Jako například panu Kocourkovi, Grossovi, Krejčířovi, Řebíčkovi, Pitrovi, Kadlecovi, Vondrovi? My jsme nerozkradli Českou republiku,“ prohlásil předseda Romské hospodářské rady Miroslav Tancoš. Romové chtějí zrušit Radu pro romské záležitosti, Agenturu pro romské začleňování a zrušit romské koordinátory. Podle nich neodvádějí dobrou práci. Z evropských dotací, které oficiální instituce čerpají, podle Miroslava Tancoše Romové nic nemají. „To, že si z toho někdo udělal etnobyznys, s tím souhlasím,“ uvedl Tancoš. Své požadavky Romové sepsali do společné rezoluce, kterou chtějí předat vládě.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková se chce nejdříve s rezolucí seznámit. "Bohužel jsem zatím neměla tu možnost. Ale podobné požadavky úplně nechápu. Nerozumím tomu, proč zrušit úplně všechno, co je tady pro to, aby Romům pomáhalo. Co tedy chtějí místo toho?" reagovala Šimůnková pro TV Nova s tím, že očekává od zástupců Romů návrh nějakého konstruktivního řešení.

Koncepce pro sociálně slabé chybí podle Romů i městům a obcím. „Není politické ani občanské vůle řešit palčivé problémy pro blaho našeho národa i k lepšímu soužití s majoritní společností,“ dodal Tancoš. Romové teď chtějí založit vlastní politickou stranu s levicovou sociálně demokratickou orientací. „Máme 850 podpisů, potřebujeme ještě 150,“ řekl předseda Romské hospodářské rady. Kandidáty by strana nasadila do voleb do Senátu i do krajských zastupitelstev. Zájmy Romů by podle jejich sdružení měl reprezentovat romský konzulát s vlastním rozpočtem. Ve středu se zástupci romské menšiny chystají s rezolucí, kterou v neděli v Novém Boru sepsali, k premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS). Ve čtvrtek pak budou demonstrovat v Praze. „Půjdeme do Prahy 17. listopadu na Náměstí republiky. Počítám, že nás tam bude dost. Tak 1500 až 2000," řekl novinářům Tancoš. Další protestní shromáždění by mělo být 28. listopadu v Rotavě na Sokolovsku. Jasnou odpověď chtějí Romové do konce roku. Pokud je vláda nevyslyší, jsou prý připraveni ze země odejít. „Ať nám EU a OSN vyčlení samostatné území se všemi právními atributy a státoprávním uspořádáním,“ prohlásil na jednání Tancoš.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy