Chalupa: Kontrola topných prostředků je nedokonalá a lidé ji obcházejí

Praha - Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) je vstup úředníka, který by kontroloval kvalitu topných prostředků a kotlů v domácnostech, až posledním prostředkem kontroly, ale současný způsob, jak znečištění kontrolovat, lidé obcházejí. Uvedl v to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce.

"Barva kouře se dá kontrolovat pouze přes den, ale lidé pálí odpadky nejvíce v noci," uvedl Chalupa.Současné měření Ringelmanovou metodou, kdy se barva kouře kontroluje pomocí vzorkové tabulky, je podle něj neefektivní, a proto se snaží prosadit reformu zákona o ochraně ovzduší. "My nechceme nutit lidi, aby otvírali dveře úředníkům, a toto invazivní řešení je až to naprosto poslední jak kontrolovat, že lidé nepálí odpadky," doplnil Chalupa.Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové by byl vstup úředníka do domácnosti porušením ústavy a základních lidských práv. "Ochrana obydlí je základním právem každého člověka a dosavadní prostředky kontroly se nevyužívají. Seitlová uvedla, že největšími znečišťovateli jsou stále průmyslové objekty. "Proces snižování emisí pokračuje a chceme dosáhnout limitu 20 mikrogramů na metr krychlový," oponoval Chalupa. "Zákon na ochranu ovzduší je hotový a jeho finální forma by měla být hotova v červenci 2012," slíbil.Ministr životního prostředí také prohlásil, že chce také rozjet projekt výměny kotlů na dřevo a uhlí. "Ministerstvo dodá deset milionů korun a dalších deset dodá Moravskoslezský kraj," řekl Chalupa. Podle jeho slov stojí nový kotel na uhlí asi 80 tisíc korun a projekt by domácnosti dodal příspěvek ve výši 55 tisíc. "U kotlů na dřevo, které jsou levnější, bude tato dotace podobná," informoval Chalupa.Ministr také prezentoval v pořadu tzv. ostravskou raketu, což je umělohmotná lahev naplněná pilinami, kterou lidé topí ve svých kotlích.

Související

Tomáš Chalupa na 24. kongresu ODS

Majetek politiků: Plachetnice, přívěšek se světýlkem a dluhy

Praha - Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání za loňský rok rok do rozpuštění Sněmovny poměrně podrobně. Tomáš Chalupa (ODS) vypsal jako v minulosti desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína. Nezařazená Kristýna Kočí zase dostala hodinky "neurčité hodnoty" a Lenka Andrýsová (LIDEM) uvedla výdaje účasti na kongresu, které za ní hradila nadace Friedrich Neumann Stiftung.

Více souvisejících

Tomáš Chalupa Ekologie

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy