Platy poslanců v roce 2012: Víte, kolik jim zaplatíme?

Praha - Rozpočet sněmovny na příští rok je podobný jako na letošek. Výdaje budou činit asi jednu miliardu a 102 milionů korun, přičemž letos to bylo 1,08 miliardy. Na platy poslanců z toho půjde přes 172 milionů korun, na paušální náhrady k platu pak 74 milionů a 700 tisíc korun.

Za asistenty poslanců sněmovna zaplatí více než 88 milionů, za administrativní práce pro zákonodárce 34 milionů, služební cesty poslanců přijdou na 33 milionů, příspěvek poslaneckým klubům vyjde na 11 milionů a 775 tisíc korun. „Celkový mzdový fond zaměstnanců a představitelů státní moci je rozpočtován částkou přes 335 milionů korun,“ uvádí tiskový odbor Poslanecké sněmovny. Povinné pojistné, placené zaměstnavatelem, převýší 139 milionů korun. Na 15 milionů korun vyjde sněmovnu pořádání 58. Výročního zasedání Parlamentního shromáždění NATO, které se uskuteční 9. až 13. listopadu 2012, asi 7 milionů na akci doplatí Senát.

A jak letos Poslanecká sněmovna šetřila? Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová zveřejnila, prostřednictvím tiskového odboru, sněmovní úspory. Ve výčtu je na prvním místě uvedeno, že již v loňském roce došlo ke snížení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny z pěti na tři. „Úsporu přineslo i rozhodnutí předsedkyně Poslanecké sněmovny nevyužívat pro bydlení reprezentační parlamentní vilu v ulici U Ladronky a nevyužívání policejní ochranky,“ uvádí se v dokumentu tiskového odboru.

Pracovníci sněmovny upozorňují především na to, že v prosinci vstoupila v platnost novela zákona o jednacím řádu a o elektronizaci sněmovních tisků - sněmovní tisky jsou už rozšiřovány převážně elektronicky, kanceláře poslanců tak nejsou zavaleny haldou papírů. Sněmovna tím chce snížit náklady na kancelářský papír až o 750 tisíc korun ročně.

Snížen byl podle dokumentu počet poslanců při výjezdech do zahraničí a celkový počet zahraničních cest zákonodárců. Uspořilo se prý i na nákladech pro pobyt zahraničních delegací v České republice. „Úspora byla i na provozních výdajích, tedy telekomunikačních službách, všeobecném materiálu, omezení výroby a tisku propagačních materiálů a publikací, uskromnění při nákup knih, novin a časopisů,“ je uvedeno ve zprávě tiskového odboru.

„Předsedkyně Poslanecké sněmovny se zasadila o to, aby podmínkou k přidělení veřejné zakázky od Kanceláře Poslanecké sněmovny byl souhlas se zveřejněním všech údajů o vítězi konkurzu, jedná se o naprostou průhlednost výběrových řízení,“ dodává tiskový odbor dolní sněmovny.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bennett po raketových útocích vyzval k likvidaci íránských jaderných zařízení

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett ve středu vyzval k rozhodné akci zaměřené na likvidaci íránských jaderných zařízení. Reagoval tak na nedávné raketové útoky Íránu na Izrael. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy