Češi chtějí zachovat stravenky. Jde o tradiční benefit

Praha - Více než dvě třetiny Čechů stojí o zachování daňově zvýhodněných stravenek, názor, že tento tradiční zaměstnanecký benefit nelze ekonomicky ani sociálně zdůvodnit, více než polovina obyvatel České republiky odmítá. Vyplývá to z průzkumu firmy Sanep, o jehož výsledcích informovala ve středu.

Se zachováním daňově zvýhodněných stravenek, o jejichž zrušení v rámci nového daňového zákona usilovala TOP 09 a ODS, jednoznačně souhlasí 67,1 procenta respondentů. S ohledem na výhody, které stravenky přináší zaměstnancům lze konstatovat, že největší podporu mají právě u příjemců tohoto benefitu. S postojem Věcí veřejných (VV), které usilují o zachování daňově zvýhodněných stravenek, a to i navzdory většinovému přesvědčení v rámci vládní koalice, jednoznačně souhlasí 60,1 procenta dotázaných. Tento postoj pak koresponduje se snahou VV, plnit v rámci vládní koalice roli jakési sociální pojistky.Většina respondentů (57,9 procenta) považuje také za správné, že Věci veřejné se v otázce zachování daňově zvýhodněných stravenek postavily proti svým koaličním partnerům ODS a TOP 09, a to i navzdory faktu, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil jejich jednání za porušení koaliční smlouvy.S názorem představitelů Věcí veřejných, podle kterých by zrušení stravenek negativně poznamenalo kvalitu stravování, zejména pak u nízkopříjmových skupin, souhlasí 60,9 procenta dotázaných. Podle názoru 44,7 procenta dotázaných nejsou daňově zvýhodněné stravenky benefitem pro jehož existenci neexistuje žádný sociální ani ekonomický důvod.S názorem současného ministra financí Miroslava Kalouska, který k zachování daňově zvýhodněných stravenek říká, že „Dál budou daňoví poplatníci doplácet na existenci druhé měny v této zemi,“ nesouhlasí nadpoloviční většina (56,8 procenta) respondentů. S největší pravděpodobností pak lze konstatovat, že tento názor zastávají zejména příjemci tohoto benefitu.Více než polovina respondentů (58,1 procenta) se domnívá, že zrušení daňově zvýhodněných stravenek by mohlo ve svém konečném důsledku vést k likvidaci závodního stravování, rapidnímu propadu tržeb v restauracích a následnému zvýšení nezaměstnanosti v pohostinství.Internetový průzkum byl proveden 8. až 12. prosince 2011 na vybrané skupině 11 645 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 69 let.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy