Sportovci se připojili k prvním žalobám s cílem otočit kauzu Sazka

Praha - Představenstvo zkrachovalé Sazky se v pondělí 19. prosince přidalo k první sérii žalob, jejichž cílem je zrušit prohlášení konkurzu Sazky. Ve středu o tom informoval předseda Dozorčí rady Sazky a pověřený předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan.

Sportovci požadují, aby soudy uznaly vážná pochybení v insolvenčním procesu a bylo tak možné dosáhnout restrukturalizaci firmy za účasti sportovních svazů."Nastupuje složité období, kdy zabezpečit financování sportu bude nesmírně těžké. Je proto v zájmu všech akcionářů Sazky společně využít všech právních mechanizmů ke vrácení alespoň části jejich majetku. Bez ohledu na to, jakých chyb se sportovní svazy při řízení Sazky dopustily, nemůže být v právním státě tolerováno, že akcionáři přijdou o celý svůj majetek, a to způsobem, který je ve zjevném rozporu se zákony," prohlásil předseda představenstva Sazky Karel Bouček.Sportovní svazy napadají především pochybení v insolvenčním procesu, kterému vytýkají hlavně to, že usnesení o konkurzu bylo vydáno soudcem, který byl v daném okamžiku z rozhodování ve věci vyloučen. Ze strany Sazky byla řádně a včas vznesena námitka podjatosti soudce Harmacha. Ten proto neměl vydávat Usnesení o konkurzu, aniž bylo o námitce podjatosti rozhodnuto Vrchním soudem v Praze.Insolvenční řízení předcházející Usnesení o konkurzu bylo podle sportovců navíc stiženo řadou vad, které mají za následek nesprávné rozhodnutí ve věci, jako například nedodržení závazných lhůt pro zveřejnění seznamu přihlášených pohledávek, věřitelům mělo být také odepřeno právo vyjádřit se k přezkoumávaným pohledávkám insolvenční správce měl při rozhodování opakovaně porušovat právní předpisy.Sportovní svazy kritizují také podle nich zásadní a zjevně negativní dopady do majetkové sféry všech přihlášených věřitelů – informace podle znaleckého posudku (Bohemia Experts), kdy v případě řešení úpadku reorganizací lze očekávat nesrovnatelně vyšší uspokojení než v případě konkurzu (13 miliard korun versus 3,7 miliardy korun).Podle sportovců navíc přidělením věci nesprávnému soudu z důvodu nedodržení rozvrhu práce došlo k porušení ústavní zásady, podle které nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci.Sportovní svazy budou rovněž řešit formu podání s cílem zrušit prodej podniku Sazky do rukou skupin PPF a KKCG, a to kvůli tomu, že podle nich způsob prodeje podniku Sazka i smlouva nevedly k nejvyššímu možnému uspokojení přihlášených věřitelů a kvůli nestandardním a netransparentním podmínkám prodeje. Smlouva o prodeji podle nich prý navíc nebyla uzavřena se subjektem, který předložil nejvyšší nabídku.Podle sportovních svazů nebyl ani řádně udělen souhlas k prodeji, a to ze dvou důvodů. Jednak nabývání majetku členy věřitelského výboru (nebo jejich spřízněnými osobami) podléhá souhlasu schůze všech věřitelů, tato schůze ovšem nebyla nikdy svolána. Za druhé pak členové věřitelského výboru nesmí hlasovat ve vlastní věci. "Prodej podniku společnosti Sázková kancelář byl schválen pouze díky hlasům zástupců PPF/KKCG ve věřitelském výboru. Bez těchto hlasů by nebyl schválen (ze zbývajících 4 členů pouze 2 hlasovali pro, 1 se zdržel a 1 hlasoval proti)," argumentují sportovci.

Související

Více souvisejících

Sazka kauzy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy