V USA mají půl miliardy Viktora Koženého a nabízejí je Čechům

Praha - USA nabízejí České republice zhruba půl miliardy korun, které utržily za prodej luxusní horské chaty Viktora Koženého v Coloradu. Částečného odškodnění by se tak mohli dočkat akcionáři harvardských fondů. Kontroverzní podnikatel podle nepravomocného rozsudku způsobil v 90. letech několikamiliardovou škodu Harvardskému průmyslovému holdingu. Akcionáři však mají na získání peněz pouhých deset dní, píše Mladá fronta Dnes (MfD). V USA je Kožený podezřelý z uplácení při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu.

"Šance získat finance z USA je opravdu velká," řekl deníku likvidátor fondů Zdeněk Častorál. Američané chatu v Aspenu zabavili a prodali za 413 milionů korun již před několika lety, přestože ji podnikatel přepsal na svou matku. Podle prokuratury používal Kožený dům k podvodným investicím. Letos na konci března ale USA neuspěly s žádostí o vydání Koženého z Baham a prokurátoři tak musejí podnikateli peníze do 25. května vrátit, což nechtějí. Spojené státy proto informovaly české úřady, které mohou na peníze vznést nárok. "Urychleně podnikám veškeré kroky k zajištění majetku. A to v Česku i u amerického soudu," sdělil MfD Častorál. Američané mu podle deníku poradili i to, že se peněz může domoci prostřednictvím civilní žaloby v USA. Častorál si tam musí rychle najmout právníka a poslat soudu podklady. Pomáhají mu i české úřady. "Obecně můžeme potvrdit, že jsme obdrželi od americké protistrany informaci o možnosti domáhat se finančních prostředků zadržených v souvislosti s trestním řízením v USA proti Viktoru Koženému," sdělila deníku mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá s tím, že vrchní soud ihned informoval zmocněnce poškozených. Podle justičních expertů mají akcionáři dobrou šanci uspět. Pražský městský soud vynesl nepravomocný rozsudek nad Koženým v červenci 2010. Spolu se svým kolegou Borisem Vostrým podle něj v letech 1995 a 1996 převáděl majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský průmyslový holding, který následně skončil v likvidaci. Způsobili prý škodu 16 miliard korun. Kožený považuje tento proces za politický. Američané podezírají Koženého z uplácení. Do ázerbájdžánské operace, která měla získat podíl na privatizované ropné společnosti Socar, vložili američtí investoři prostřednictvím Koženého 350 milionů dolarů (asi 6,8 miliardy korun). Stát firmu ale neprodal a investice ztratily hodnotu. Kožený žije od roku 1995 na Bahamách. Tamní policie ho kvůli americké žádosti o extradici zatkla v říjnu 2005. Po devatenácti měsících ve vazbě v bahamské věznici byl finančník propuštěn na kauci 300.000 dolarů (5,8 milionu korun). V roce 2007 bahamský soud rozhodl, že Kožený se nedopustil zločinů umožňujících vydání. České soudy se ke kauze Koženého a Vostrého vrátí letos na podzim. Advokáti obou obžalovaných mužů se totiž proti prvoinstančnímu verdiktu odvolali. Vostrý je také stíhán jako uprchlý.

Související

Více souvisejících

Viktor Kožený

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy