Rom za souseda? Nikdy!

Praha – KOMENTÁŘ – Agentura STEM přinesla v pondělí výsledky výzkumu, který se týkal vztahu Čechů k jiným národům a etnikům. Nejméně problémů mají Češi se svými bratry - se Slováky. Naopak nejhorší názor mají Češi na Romy.

Výsledky výzkumu neukázaly v podstatě nic nového. To, že by nejlepším sousedem z jiné země světa byl pro většinu Čechů Slovák, je dáno blízkou geografickou polohou i společnými dějinami. Nakonec také „nátura“ Slováků není o tolik odlišná od té naší. 

Ačkoli ohledně sportovních utkáních je mezi námi značná rivalita, je tato rivalita podobná, jako můžeme sledovat u sourozenců. Když se do finále turnaje nedostaneme my, přeci jen to Slovákům přejeme víc než třeba Rusům, jako tomu bylo v posledním případě.

Méně, ale pořád hodně sympatický by pro nás byl soused z Anglie, Francie, USA, Polska či Německa. I v těchto případech hraje podstatnou roli geografická blízkost či podobný charakter jmenovaných národů. U obrazu, jaký si vytváříme o občanech daných států, hraje důležitou roli postoj médií. A v tomto případě nelze než říci: média odedávna dělají západním zemím dobrou PR. 

Lidem oproti předchozím rokům méně vadí Vietnamci a Číňani. Stále by je však chtělo za sousedy pouze kolem 45% Čechů. Špatný pohled na tyto národnosti vzešel především z toho, že jich přišlo do České republiky mnoho a kvůli své pracovitosti jsou schopni obsadit pracovní místo, či nějaké nové vytvořit. Dalším důvodem může být vysoká míra dovozu produktů ze zemí jejich původu, což v některých případech vedlo k ochromení českého průmyslu.

Hodně předsudků mají Češi vůči Afgáncům, Arabům či Čečencům. Jakoby platila věta J.R.R.Tolkiena „zlo přichází z východu.“ Negativně působícím aspektem je jiné náboženství, jiný typ politického zřízení, ve kterém mnohdy žena není plnohodnotným občanem jako muž. Pokud se o těchto národech píše, téměř vždy jde o nelibě působící fakta – vzbouření, atentáty či terorismus. Což vede k domněnce, že jsou tyto státy jen nebezpečné a nic dobrého světu nepřinášejí.

Nejhorší názor mají Češi na Romy. Kvůli tomuto zjištění se snad ani nemusel pořádat výzkum.

Mnoho lidí má s tímto etnikem špatnou zkušenost a je tedy jejich postoj pochopitelný. Jde například o ty, kteří byli okradeni či napadeni. V poslední době Českou republikou otřáslo napadení chlapce v Břeclavi, který díky romskému útoku přišel o ledvinu. V tisku se však později objevil možný motiv, že byl napaden kvůli špatné kvalitě marihuany, kterou Romům prodal. Pokud bude tento důvod k napadení potvrzen, vyvrátí tím rasový důvod napadení. 

V tomto roce byli i dva Romové zabiti. Jeden byl v Tanvaldu zastřelen důchodcem, který se bránil před napadením (i když teorie zaznívají různé). Před pár týdny pak muž zastřelil Roma kuší, protože se bál o svůj majetek (ačkoli je nenačapal přímo při činu). Reagoval by „střelec“ stejně, kdyby k jeho domu mířila skupina Čechů?

Jiní lidé nemusí mít s Romy žádnou přímou zkušenost, avšak z vyprávění druhých a postojů médií usoudí, že Romové jsou jen špatní.

Velkou „zásluhu“ na negativním vnímání tohoto etnika mají média. Už jen ten fakt, že přestože jde o článek o občanovi romského původu, i když je narozen v ČR a je tedy občanem českým, jakoby média tuo informaci ve svých článcích musela uvést. Pokud je podobný článek řekněme o „nebarevném" pachateli, nic o jeho původu psáno není, napíšou jen „občan“.  

Výzkum agebtury STEM se uskutečnil 18.-29.dubna 2012 na reprezentativním vzorku obyvatel ČR starších osmnácti let. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Soubor byl složen z 1084 dotazovaných.

Související

Alkohol, ilustrační fotografie.

Zdraví neprospívá ani střídmé pití alkoholu, ukazuje analýza

Ani umírněná konzumace alkoholu není zdraví prospěšná. Vyplývá to z analýzy více než stovky studií za posledních 40 let, která vyšla letos v březnu, píše list The New York Times. Dosavadní výzkum hovořil o možné souvislosti střídmého pití alkoholu s nižší úmrtností, především v případě červeného vína. Podle vědců byl ale do značné míry zkreslený. 

Více souvisejících

výzkum Romové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

včera

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

včera

včera

včera

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

včera

Libanon zažívá jedno z nejtěžších období historie. Izraelská armáda čistí bašty Hizballáhu

Izraelská pozemní ofenzíva na jihu Libanonu se zaměří na bašty hnutí Hizballáh v blízkosti společné hranice, které představují hrozbu pro Izrael. Oznámila to izraelská armáda v úterý.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy