Klause na Národní třídě provázeli během pietního aktu odpůrci i příznivci

Praha - Za stálého pískání na jedné straně a výkřiků Ať žije Klaus, položili v úterý v podloubí na pražské Národní třídě prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer, pražský primátor Pavel Bém (ODS) a starosta prahy 1 Petr Hejma (ODS) kytice k 20. výročí sametové revoluce.

Kromě kytic v barvách trikolóry zapálili rovněž svíčky a vzdali tak hold politickým událostem z listopadu roku 1989. V davu před podloubím se střetli dva tábory odpůrců a příznivců prezidenta republiky. Jedni pískali a drželi v rukou transparenty s hesly Berlín-Moskva-Brusel, druhý tábor skandoval a provolával nadšeně jméno hlavy státu: "Ať žije Klaus".

"Na Albertově jsem v listopadu 1989 nebyla, ale můj syn ano, takže mám autentickou informaci o tom, co se tam stalo," stihl krátce říct přítomným lidem Václav Klaus.

Mezi prvními, kteří dorazili do centra oslav dvacetiletého výročí sametové revoluce - podloubí Národní třídy byli předseda ČSSD Jiří Paroubek a šéf ODS Mirek Topolánek. Jeho doprovázel malý syn Nicolas. "Demokracie není v Česku ještě zcela ukotvena," řekl během pietního aktu Topolánek.

Od rána na místo proudí lidé, kteří pokládají květiny a zapalují svíčky.

Na Národní třídě bezpečnostní složky komunistického režimu zastavily 17. listopadu 1989 studentský průvod, který šel v Albertova.

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?

Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Češi si oblíbili zeleninu, ovoce, obiloviny a luštěniny. Méně začali konzumovat maso, mléko, cukr a brambory. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kilogramu méně než v roce 1989.

Více souvisejících

1989 Václav Klaus

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy