Nečasovo ultimátum pro Dobeše končí, registr vozidel musí dnes fungovat

Praha - Centrální registr již od pátečních ranních hodin do 12. hodiny umožnil 932 registrací nových vozidel, 895 změn provozovatele vozidla a 201 výměn technických průkazů a registračních značek. Agenturu Mediafax o tom informoval rezort dopravy.

Celkově umožnil 8008 transakcí.

Na konci pracovního týdne ale na mnoha pracovištích není úřední den, systém tak nečeká takový nápor jako ve středu.

Do nového registru vozidel se přesunulo již deset milionů dat. Současně se z databáze vyřadilo přes milion dat, která se tam vložila chybně, informoval již ve čtvrtek ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM).

"Jedná se o nestrukturovaná data. V praxi to znamená, že záznamy nejsou ve správných kolonkách nebo v jednotném formátu – například v kolonce jméno firmy nebo adresa mohou být uložena i další data, jako je IČO či různé poznámky," vysvětlil šéf dopravy.

To také poskytlo výčet nejčastějších chyb, které se v záznamech objevují. Tím je například nestrukturované nebo chybné vložení identifikace majitele vozidla, chybně vložená data, která neumožňují identifikovat majitele při srovnání s dalšími databázemi, nebo data, u nichž nesouhlasí číslo registrační značky (20 846 záznamů). Rezort zaznamenal i 7050 případů duplicitního VIN kódu.

Nestrukturovaná data odborníci z databáze vyňali a uchovávají je zvlášť. I přesto nový systém umožňuje úředníkům dostat se k těmto datům, pracovat s nimi a upravovat je.

V Olomouci a Břeclavi nejsou v pátek na registru úřední hodiny.

V Brně v současné době centrální registr vozidel funguje. "Ráno bylo vydáno 75 pořadových lístků. Od rána je na místě i náměstek ministra dopravy Ivo Toman a zástupkyně z dodavatelské firmy. Systém je ale i nadále velmi pomalý a stále není a dosud nebyl funkční registr historických vozidel a nelze také vydávat trvalé převozní značky," sdělila Soňa Haluzová z brněnského magistrátu.

V Hradci Králové v pátek funguje registr vozidel v režimu stejném jako od středečního dopoledne - je pomalý a není propojený s centrálním registrem obyvatel. "Dnes nejsou úřední hodiny, proto úředníci provádějí úkony bez přijímání veřejnosti, aby ji v úředních dnech nezdržovali. 'Zajímavé' bude pondělí, bude to zátěžový den," uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Podle mluvčí pardubické radnice Nataši Hradní registr funguje, v podstatě obdobně jako v minulých dnech - tj. pomaleji než dříve, ale funguje. "Že se data 'nepřeklopila', jak měla, je veřejným tajemstvím, takže úřednice kontrolují, opravují, zapisují. V současné době čeká na vyřízení asi 10 lidí, v ostatní dny to bývá horší. V běžném provozu jsou úřední dny na registru vozidel v Pardubicích v pondělí a středu 8.00 až 17.00 a úterý a čtvrtek 8.00 až 13.30. Nyní byly úřední hodiny rozšířeny, úřaduje se pondělí až čtvrtek od 8.00 do 17.00 a v pátek do 13.30," dodala Hradní.

Nový registr se měl spustit před více než dvěma týdny, od počátku ho ale provázely problémy a opakované kolapsy. Na úřadech se vytvářely fronty nespokojených lidí. Ministerstvo dalo za software registru 37 milionů korun, dalších deset milionů šlo na dotaci pro obce, aby registr mohly provozovat.

Ministr dopravy Dobeš slíbil, že pokud registr nebude do pátku fungovat, rezignuje na svou funkci.

Související

registr silničních vozidel

Změny v registraci vozidel. Platnost evidenčních kontrol aut se ode dneška prodlužuje

Platnost evidenčních kontrol vozidel se ode dneška prodlužuje ze 30 dnů na jeden rok. Spolu s tím navíc odpadá povinnost absolvovat evidenční kontrolu, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž účinnost začíná dnes.
Ilustrační fotografie.

Registr vozidel je opět plně funkční, měl poruchu při generování dokumentů

Registr silničních vozidel byl dnes od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, úřady ho tak mohou používat ještě dnes. ČTK o zprovoznění systému informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Více souvisejících

registr silničních vozidel

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů

Zdroj tepla pocházejícího z havarovaného vrtulníku, ve kterém zemřeli prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján, identifikoval turecký dron. Turecká strana jeho lokalitu poskytla íránským úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy