Reportéři ČT poukázali na lumpárnu s registrem: Nekvalitní a předražený!

Praha – Centrální registr vozidel již od svého počátku komplikuje život mnoha motoristům i úředníkům. Jakým způsobem byl vybrán dodavatel systému? Té a dalším otázkám se v jedné z reportáží se tento týden věnovali i Reportéři ČT.

Nový systém evidence vozidel byl spuštěn 9. července. Od tohoto dne se občané ČR potýkají s problémy, kdy není možné přihlásit a odhlásit vozidlo, což do velké míry ovlivňuje mnohý dovolenou, na kterou logicky s nepřihlášeným autem nemohou odjet. Prodejcům aut se nefungující registr také značně prodražil. Nemohli s prodejem rovnou registrovat automobily (což dnes patří ke standardním službám prodejen vozů), takže museli tyto vozidla „ustájit“ než registr poběží bez problémů. 

Na konci minulého týdne (ve čtvrtek a v pátek) registr sice fungoval, což ovšem bylo přičítáno tomu, že tyto dny nebyly klasickými úředními. V pondělí v tomto týdnu registr již začal fungovat značně lépe, avšak také ne stoprocentně. 

Nový registr nahradil registr, který běžel od roku 1994 a byl spravován ministerstvem vnitra a bez problémů fungoval. Vytvořila jej firma List, která za 19 let provozu svého registru získala velké zkušenosti oproti firmě ATS Telcom, která vytvořila CRV, přestože se touto problematikou nikdy nezabývala. 

ATS Telcom získala zakázku bez soutěže a vyvinula nový registr za 37 milionu korun a dalších 32 milionů vyinkasuje za devíti měsíční servis. 

Ačkoli bývalý ministr dopravy Radek Šmerda chtěl uspořádat klasickou soutěž o tuto veřejnou zakázku. Připravil veškeré podklady k výběrovému řízení na konzultanta a k soutěži zakázku. Vyhlásil tendr na poradce, ale záhy ve své funkci skončil.

Pavel Dobeš, který nahradil Šmerdu, v soutěži nepokračoval s odůvodněním, že by se tvůrce registru nestihl vybrat do června 2012. To, že neproběhla soutěž, je však jedním z největších problémů CRV. Soutěž by totiž umožnila posouzení výše ceny a přilákala pouze kompetentní dodavatelé. 

Navíc by byla soutěž logickým krokem v situaci, kdy o zakázku měla zájem i firma List, která vytvořila původní registr. Ta navíc nabídla systém za pouhých 6 milionů korun a podle dlouholetých zkušeností nešlo o nekvalitní nabídku. Jednatel firmy Stanislav Vlk se již zpočátku obával, jak to s CRV dopadne, protože jak řekl „neznám jinou firmu, která by to znala tak dokonale jako my. A taky to tak dopadlo.“

Bývalý náměstek ministra dopravy Daniel Bartek doporučil však ministrovi ATS Telcom a Reportérům sdělil, že o levnější variantě nic nevěděl. Své rozhodnutí by však neměnil, protože tohle dle něj byla jediná možná varianta. 

Jen si shrňme cenu registru – to, co firmě List zaplatil stát za 4 roky provozu systému, bylo zaplaceno za nový registr za tři čtvrtě roku. 

Centrální registr má „pod palcem“ už ministerstvo dopravy. Místo toho, aby však přinesl pokrok, neustále kolabuje. Nad tím se pozastavuje analytik Petr Koubský, který nepovažuje evidenci vozidel za až tak složitý systém oproti jiným, takže se nad problémy s registrem velmi podivuje. 

Náměstek ministra dopravy Pavla Dobeše Miroslav Drobil je přesvědčen, že v tuto chvíli má ministerstvo nárok požadovat sankci po dodavateli systému ATS Telcom. Ta by firmu mohla stát až 2 miliony korun za jeden den, kdy byl systém mimo provoz.

Související

registr silničních vozidel

Změny v registraci vozidel. Platnost evidenčních kontrol aut se ode dneška prodlužuje

Platnost evidenčních kontrol vozidel se ode dneška prodlužuje ze 30 dnů na jeden rok. Spolu s tím navíc odpadá povinnost absolvovat evidenční kontrolu, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž účinnost začíná dnes.
Ilustrační fotografie.

Registr vozidel je opět plně funkční, měl poruchu při generování dokumentů

Registr silničních vozidel byl dnes od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, úřady ho tak mohou používat ještě dnes. ČTK o zprovoznění systému informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Více souvisejících

registr silničních vozidel Pavel Dobeš

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy