Kolem Drábka se množí pochybnosti!

Praha – Myslíte si, že není možné, aby na ministerstvu zmizely dokumenty? Zvlášť na ministerstvu vnitra (MV), které má na starosti ochránce naší bezpečnosti? Opak je pravdou a na zmíněném ministerstvu je postrádána dokumentace k veřejné zakázce, která byla uzavřená v roce 2008, a je podstatná pro rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o zastavení plnění chybné zakázky za 2 miliardy korun. Takovou informaci dnes uvedla na serveru Nadačního fondu proti korupci (NFPK) analytik fondu Martin Soukenka.

Pochybný informační systém, který zavedl na úřady práce ministr Jaromír Drábek, nic moc české společnosti nepřinesl. Ba naopak – stále není plně funkční, způsobil tak na úřadech jen chaos, a oproti původnímu je trojnásobně předražený, jak uvádí NFPK. Drábek navíc zneužívá rámcové smlouvy uzavřené ministerstvem vnitra se společností Microsoft o poskytovaných službách. Vzhledem k tomu, že jsou originály této smlouvy na MV k nedohledání, hromadí se logicky spekulace, zda v tom nemají prsty jak Drábek tak Kubice. Či nemá na MV Drábek příliš blízké spolupracovníky.

ÚOHS požádal MV o dodání originálů dokumentace k zakázce z roku 2008, která nese název: Uzavření rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoftu. Ministerstvo však ÚOHS sdělilo, že materiály poskytnout nemůže, protože byly odcizeny některými ze zaměstnanců.

„Chování MV je naprosto skandální a předpokládáme, že jak ministr vnitra Kubice, tak premiér Nečas vyvodí důsledky z toho, jakým způsobem je nakládáno s úředními dokumenty a originály smluv na MV,“ uvedl Soukenka a dodává: „Upozorňujeme dále, že MV tímto přiznalo několikeré porušení zákonů a deklarovalo směrem k potenciálním významným investorům a Evropské unii, jakým způsobem je v ČR nakládáno s nezávažnějšími dokumenty a s obchodními tajemstvími. Předpokládáme dále, že Evropskou komisi bude toto vyjádření zajímat i vzhledem k tomu, že přibližně 800 milionů korun zmíněné zakázky má uhradit Evropská unie.“

Související

Soud, ilustrační foto

Šiška osvobozen v kauze firmy Atos. Mohl jen hučet do Drábka, řekla soudkyně

Soud dnes zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly zvládnout. Verdikt není pravomocný.
Jaromír Drábek /TOP 09/

Žalobce zrušil stíhání exministra Drábka

Praha - Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV). Podle Šiškova obhájce Tomáše Sokola to znamená definitivní konec kauzy, v níž byli obviněni celkem tři lidé. Informuje o tom Ekonomický deník. Šiška byl trestně stíhán v několika dalších kauzách, loni mu odvolací soud snížil trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek na čtyři roky vězení.

Více souvisejících

Jaromír Drábek Jan Kubice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy