Rozhodnutí o daňovém balíčku by mohlo padnout až po kongresu ODS, připustil Úlehla

Praha - V úterý začne schůze sněmovny, ke které chtěla mít ODS vyřešeny spory s rebelujícími poslanci a vyjednaný kompromis daňového balíčku i v rámci koalice. Jeden z rebelů ODS Tomáš Úlehla však ve čtvrtek pro Mediafax připustil, že rozhodnutí může padnout až po kongresu strany na začátku listopadu.

"Z mého hlediska by bylo lepší, kdyby to bylo až po kongresu a to z toho hlediska, že by to nebylo tak politizované. Daně jsou pragmatická věc a prostě je to nešťastně postavené do role konfrontace, jestli premiér ano nebo premiér ne. Pořád ale platí to, že považuji za nesmyslné, aby se to spojovalo s důvěrou vládě. To je z mého pohledu podpásovka," řekl Úlehla. Kongres ODS je přitom ohlášen na 2. až 4. listopadu. Samotná schůze Poslanecké sněmovny potrvá až do 9. listopadu.

Jiný z šestice rebelujících poslanců Petr Tluchoř však vidí možnost rozhodnout o balíčku až po kongresu odlišně. ""Momentálně k tomu nevidím žádný důvod, ale možné je všechno," uvedl poslanec pro zpravodajský server iDNES.cz.

Zachránit původní termín však může ještě poslanecký klub ODS, který se sejde před začátkem jednání Poslanecké sněmovny. Pokud by se na něm podařilo kompromis najít, mohla by vládní koalice o balíčku hlasovat už příští týden.

Úlehla však trvá na tom, že nepřipustí zvyšování sazeb DPH. Ze hry tak pravděpodobně je návrh premiéra Petra Nečase (ODS), který nabídl jako kompromis zvýšení pouze nižší sazby DPH ze 14 na 15 procent s tím, že by horní sazba zůstala na 20 procentech.

Vládní balíček v nezměněné podobě počítá například s navýšením sazeb DPH o jeden procentní bod (na 15 a 21 procent) a lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně by odváděli novou sedmiprocentní daň.

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Více souvisejících

ODS Tomáš Úlehla

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy