Zákulisní skupiny parazitují na státě!

Praha – Rozdělování evropských dotací nám činí, jak se zdá, velké problémy. Je známá řada kauz, týkající se machinací s dotacemi z Evropské unie. Jak vyřešit tuto problematikou? Touto otázkou se zabýval jeden z řešitelů projektu Transparentní volby a předseda občanského sdružení Naši politici Jiří Fiala.

Bývalý ředitel regionálního operačního programu Pavel Markvart, který strávil dobu ve vazbě kvůli podezření z korupce a machinací s dotacemi, už v úřadu ROP Severozápad skončil. Na případu tohoto programu lze dle Fialy ilustrovat „alarmující zajetí státu ze strany zákulisních vlivových skupin, které na jedné straně zásadním způsobem ovlivňují proces rozdělování a administrace evropských dotací a na straně druhé se řadí k příjemcům eurodotačních (sta)milionů."

Za poslední roky bylo zjištěno mnoho kauz kolem veřejných zakázek a dotací z EU, ve kterých jde o propojení politiky s veřejnou správou a ještě ke všemu s podivným byznysem. Příkladem je ROP Střední Čechy, kde za podivnou zakázku rekonstrukce Buštěhradského zámku byl zatčen středočeský hejtman David Rath, a ROP Severozápad, jehož bývalý ředitel Petr Kušnierz  byl odsouzen za korupci na sedm a půl roku. Kušnierz byl ve vedení ROPu nahrazen Markvartem, ten byl za tři čtvrtě roku obviněn policií za údajnou machinaci s dotacemi. Stejné obvinění padlo i na další úředníky a politiky, dokonce i na bývalého náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu.

Markvart byl zároveň v regionální politice a v komunálních volbách 2010 kandidoval jako lídr na kandidátce ODS v Chomutově. „Ve stejných dnech, kdy se jeden z úředníků ROPu ucházel o post primátora, přitom ROP Severozápad přiděloval desetimilionové dotace na projekty, které získávaly firmy, jejichž majitelé patřili do řad regionální ODS.  Prvního října 2010 tak byl zahájen v Chomutově projekt výstavby luxusních hotelových apartmánů v centru Chomutova (Apartmány 99 Chomutov), na který ROP Severozápad přidělil necelých 56 milionů korun. Skutečným vlastníkem společnosti, která na projekt dostala dotaci, přitom byl někdejší volební manažer ODS v Ústeckém kraji a vlivný člen regionální ODS, podnikatel ve stavebnictví Ahmad Raad. Uvedený příklad bohužel není výjimečnou shodou náhod," popisuje podivné propojení byznysu a politiky Fiala.

Dále dodává: „v prostředí krajských ROP se jedná o ilustraci rozbujelého propletence klientelistických a v některých případech i korupčních vazeb, které se v letech 2004 - 2012 postupně zformovaly do podoby vysoce organizovaného systému neformálního řízení toku veřejných peněz ve prospěch vlivných zákulisních skupin parazitujících na výkonu veřejné správy."

Základní problém spatřuje v řízení a kontrole ROP. Řídícím orgánem jsou regionální rady, kde zasedají politici z krajských zastupitelstev, a předsedou je hejtman. Politici tak rozhodují o přidělení financí a rozhodují navíc i o tom, kdo bude sedět v úřadě, který dotační politiku vykonává. Dalším aktérem je Monitorovací výbor, který schvaluje kritéria pro výběr projektů.

Například v monitorovacím výboru ROP Jihozápad je členem „stranická šedá eminence ODS" Pavel Dlouhý jako zástupce Krajské agrární komory Jihočeského kraje. S Pavlem Dlouhým jsou však spojeny firmy a Fiala nepochybuje, že „milionové dotace z prostředků tohoto ROPu opakovaně získalo s Dlouhým spojené Rybářství Třeboň, a. s., i Golfový klub Hluboká nad Vltavou."

Fiala kritizuje nastavení a nezávislosti auditního systému, způsob kontroly ze strany řídicích orgánů, nekoncepční personální politiku v oblasti managementu operačních programů a přílišnou roztříštěnost, složitost v počtu 26 operačních programů.

Efektivitu podle něj může zvýšit „snížení počtu operačních programů, zvýšení nezávislé kontroly čerpání dotací (například prostřednictvím většího zapojení Nejvyššího kontrolního úřadu), zvýšení profesionality a nezávislosti managementu operačních programů (pomohlo by dlouho odkládané schválení zákona o státní službě) a v neposlední řadě i účinné zásahy orgánů činných v trestném řízení proti korupci a další trestné činnosti při rozdělování dotací."

Související

Více souvisejících

ROP dotace CZK

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy