Neuvěřitelné! NKÚ tvrdí: kancelář prezidenta porušuje zákony

Praha - Nedodržení zákona o veřejných zakázkách, kdy se zakázky rozdělily na menší, aby se nemusely vypisovat veřejné soutěže, odhalili kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) při prověrce prezidentské kanceláře. Úřad se zaměřil také na Správu Pražského hradu a Lesní správu Lány.

Právě Správa Pražského hradu rozdělila soutěž na rekonstrukci, propojení a záložní napájení rozvoden. Podobně postupovala Lesní správa Lány v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře.

Obě organizace porušily i pravidla účetnictví, když v účetních závěrkách za kontrolované roky nevykázaly některé stavby či pozemky do správné položky. "Pochybení jsme zjistili v účetní evidenci a inventarizaci majetku. Některé nedostatky napravili v organizacích už v průběhu kontrol," uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

V roce 2008 například Správa Pražského hradu nadhodnotila soupis nedokončeného dlouhodobého majetku o téměř 90 milionů korun. Do této položky totiž započítala již zkolaudované objekty, které měly být správně zaúčtovány do položky stavby.

Kancelář prezidenta republiky hospodařila v letech 2007 až 2011 s nemovitým majetkem za 1,5 miliardy korun a s dotacemi za 230,5 milionu korun.

Související

Více souvisejících

Pražský Hrad Kancelář veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy