Poslanci selhali, zákon o platech soudců není. Co bude dál?

Praha - Sněmovna v pátek projednala ve druhém čtení zákon o platech ústavních činitelů, takže ho nestihne dodat Senátu do pondělí, jak požadoval. O mojí žádosti se mnou ani nikdo nemluvil, přesto zkusíme udělat maximum, řekl v pátek předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) Mediafaxu.

Poslanecká sněmovna nevyslyšela výzvu Senátu. Ten ústy svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) požadoval, aby byl horní komoře doručen zákon o platech ústavních činitelů nejpozději v pondělí 10. prosince. Jinak nemáme čas na důstojné projednání, uvedl Štěch.

Sněmovna novelu projednala v druhém čtení v pátek, schůze pokračuje v úterý 11. prosince. I kdyby si poslanci zákon o platech ústavních činitelů zařadili na program hned ten den, už teď je jasné, že prosbu Senátu nesplní.

O žádosti horní komory dokonce s jejím předsedou Milanem Štěchem představitelé sněmovny ani nejednali. "O tom se mnou vůbec nikdo nemluvil. Paní předsedkyně Němcová mi pouze volala a měla starost o daňový balíček. Já jsem jí vyhověl a včera jsem zákon odeslal do sněmovny. Takže řeči a podezírání, že budeme zdržovat, se prokázaly jako liché, křivé a falešné jako obvykle. Jestli někde je Černý Petr, tak je to ve vládní koalici a v případě balíčku u ODS. Protože ti předvedli postupy jako zasedání ústředního výboru komunistické strany před rokem 1989," zmínil v pátek Štěch pro Mediafax.

Narážel na to, že schůze poslanecké sněmovny byla v říjnu na žádost ODS na týden přerušena, aby se o daňovém balíčku hlasovalo až po kongresu občanské demokracie. Šestice poslanců ODS totiž odmítala hlasovat s vládní koalicí a nechtěla zvednout ruku pro zvyšování sazby DPH. S jejich nesouhlasem by padla i vláda. Nakonec dva ustoupili, jeden odešel při hlasování ze sálu a tři složili poslanecký mandát. Balíček prošel a putoval do Senátu. Ten ho podle očekávání vrátil sněmovně se zamítavým stanoviskem.

Přestože se Milanu Štěchovi praktiky vládní koalice nelíbí, Senát nadále hledá způsob, jak zákon o platech ústavních činitelů prohlasovat před koncem roku, aby nebyly ohroženy výplaty mezd soudcům.

"Já jsem tu variantu předpokládal, že nám nevyhoví. Takže jsem ještě včera svolal představitele politických klubů v Senátu a domluvili jsme, že svoláme předběžně na čtvrtek organizační výbor. Pokud ten tisk ve středu nejpozději dostanu, svolám na čtvrtek organizační výbor a příslušné výbory, kterým to přikážeme, by návrh projednaly do středy následujícího týdne. 19. prosince by se mohlo konat plénum. Samozřejmě bude záležet, jaké bude usnesení výborů, jak se postavíme k tomu, co nám vlastně přijde. To je naše maximální vstřícnost, ke které můžeme dojít. Pokud však přijde verze zákona, která bude příliš komplikovaná nebo pro Senát nepřijatelná, budeme využívat delší doby, kterou k projednání máme. Každopádně zodpovědnost jde za vládou a koalicí ve sněmovně, protože oni měli udělat kroky tak, aby jak Senát, tak pan prezident měli prostor, který jim ústava dává," dodal předseda Senátu

Rozpočtový výbor v pátek předložil poslancům komplexní pozměňovací návrh. Z vlády totiž do sněmovny dorazil návrh v pěti variantách, z nichž se výbor pokusil udělat jednu. Navrhují, aby se platy ústavních činitelů ustálily na 2,75 násobku průměrného platu z nepodnikatelské sféry. Pro představitele státní moci, čili poslance, senátory, členy vlády, prezidenta, soudce Ústavního soudu, členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, členy rady Českého telekomunikačního úřadu a členy rady Ústavu pro studium totalitních režimů doporučují zmrazení platové základny ve výši 51 731 korun pro další dva roky. Od roku 2015 by se opět zavedl koeficient násobku platu v nepodnikatelské sféře tak, aby od roku 2017 byly platové podmínky moci zákonodárné, výkonné a soudní srovnány.

Jsou zde však i položky, proti kterým se při druhém čtení vymezily Věci veřejné. "Zcela odmítáme jakékoli zvýhodňování politiků, včetně toho, že by opět nebyly zdaněny poslanecké náhrady. Stejně tak nevidím důvod, proč by sněmovna měla po svém rozpuštění platit poslancům kanceláře, auta či asistenty až do voleb. De facto by jim tak přispívala na předvolební kampaň," uvedla v pátek Kateřina Klasnová.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Senát ČR zákony

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy