ČSSD odmítá velkou koalici s ODS

Praha - Sociální demokracie neusiluje o velkou koalici s ODS a do vlády nepůjde, naopak zůstane v opozici. Ve čtvrtek to novinářům oznámili místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek a předseda ČSSD Jiří Paroubek.

„To mohu naprosto kategoricky vyloučit, my jsme v současnosti opoziční strana a respektujeme výsledek voleb,“ odpověděl Zaorálek na otázku novinářů, zda může vyloučit vznik velké koalice ČSSD a ODS. Paroubek uvedl, že si takovou věc vůbec neumí představit.

Ve volbách podle Zaorálka sociální demokracie nedostala mandát vládnout a rozhodně o něj nebude usilovat. „Snažíme se ale pomoci najít řešení a jsme připraveni ke kompromisům,“ uvedl Zaorálek s tím, že cílem socialistů je dovést zemi k předčasným volbám. ČSSD se rovněž podle něj bude držet té role, která jí byla přisouzena ve volbách, a sice opozice.

Zaorálek také sdělil, že ČSSD by do vlády sice nešla, ale umožnit vznik nějaké vlády, to jsou alternativy, o kterých bude sociální demokracie jednat. „Do předčasných voleb se musí najít vláda, která bude alespoň tolerovatelná,“ dodal Zaorálek.Předseda socialistů Jiří Paroubek se také pustil do premiéra Mirka Topolánka (ODS) za jeho středeční projev v Evropském parlamentu. Topolánek v něm uvedl, že nalévání peněz do ekonomiky novou americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy je cestou do pekel.

Paroubek dokonce vyhrožoval, že ČSSD ustoupí od ochoty tolerovat Topolánkův kabinet v demisi do doby skončení českého předsednictví Evropské unie, když se premiér bude nadále dopouštět podobných výroků, které ohrožují zájmy České republiky. Sociální demokraté chtějí, aby kabinet české vedení unie dokončil, potom by podle nich měla vzniknout úřednická vláda, která by zemi dovedla k předčasným volbám.

„Výroky Mirka Topolánka nemají prakticky již žádný význam a jsou v ostrém rozporu nejen s naším vnímáním problémů Evropy i světa, ale i české společnosti,“ řekl Paroubek. Zaorálek poté dodal, že po úterním pádu vlády má premiér asi pocit, že po něm přijde potopa.Kabinet Mirka Topolánka (ODS) padl potom, co mu poslanci vyjádřili v úterý nedůvěru. Ve čtvrtek odpoledne podá demisi.

Související

Jan Hamáček Komentář

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

Více souvisejících

ČSSD ODS

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Válka v Izraeli

Hizballáh je bez vůdce. Izraelská armáda prý zabila i Nasralláhova nástupce

Izraelská armáda v pondělí provedla nálet na libanonskou metropoli Bejrút, během něhož zabila Suhajla Husajna Husajního, šéfa logistického velitelství proiránského militantního hnutí Hizballáh. Informaci potvrdila izraelská armáda v úterý prostřednictvím prohlášení citovaného agenturou Reuters. Ministr obrany Joav Gallant následně uvedl, že vysoký představitel Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín, který byl ve frontě nahradit vůdce teroristické skupiny Hasana Nasralláha, byl pravděpodobně také zabit při náletu v Bejrútu .

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Prezident Petr Pavel jmenoval za účasti premiéra dva nové členy vlády Prohlédněte si galerii

Vláda je opět kompletní. Pavel jmenoval dva nové ministry

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval dva nové členy vlády na Pražském hradě. Lukáš Vlček, dosavadní poslanec, převzal ministerstvo průmyslu a obchodu po Josefu Síkelovi, který byl nominován na pozici eurokomisaře. Novým ministrem pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek, který dříve působil jako hejtman Karlovarského kraje a nahrazuje Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který byl odvolán.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Severní Korea (KLDR)

Na Ukrajině zřejmě bojují a umírají i severokorejští vojáci

Severokorejští vojáci pravděpodobně bojují a umírají na Ukrajině po boku ruských vojáků a očekává se, že by KLDR v budoucnu mohla vyslat další jednotky, aby podpořili Rusko v probíhajících bojích. Dnes to uvedl jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prohlubují vojenskou spolupráci od začátku ruské invaze na Ukrajinu. 

před 10 hodinami

Ilustrační foto

Rusko trpí zásadním nedostatkem lidí. Plánuje náhradu vojenské služby

Rusko čelí akutnímu nedostatku pracovních sil ve zbrojním průmyslu, kde podniky hledají desítky tisíc nových zaměstnanců. Vhodných uchazečů je na pracovním trhu málo a hledání specialistů může trvat i měsíce, uvádí BBC. Výroba zbraní v Rusku prudce vzrostla v důsledku války na Ukrajině.

před 10 hodinami

Lukáš Vlček

Komunitní energetika. Posune ji nový ministr Vlček zase o kus dál?

Lukáš Vlček, nový ministr průmyslu a obchodu, se dostává ke klíčovým úkolům, jako je dokončení novely energetického zákona a implementace evropské legislativy pro komunitní energetiku. Unie komunitní energetiky vyzdvihuje jeho odborné zkušenosti a zaměřuje se na ochranu spotřebitelů a ekonomickou udržitelnost společenství v rámci tzv. lex OZE III. To naznačuje, že vládní kroky mohou mít významný dopad na rozvoj energetické spolupráce a ochranu uživatelů.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Zemřela zpěvačka Cissy Houstonová, matka slavné Whitney

Ve věku 91 let zemřela Cissy Houstonová, matka Whitney Houstonové a uznávaná zpěvačka, která se proslavila nejen svou vlastní kariérou, ale i spoluprací s hudebními ikonami jako Elvis Presley. Držitelka dvou cen Grammy, která ovlivnila mnoho umělců, zemřela 12 let po tragické ztrátě své dcery Whitney.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy