Hlasy z ČSSD: Vyšší platy pro nás, ostatní ať se uskromní!

Praha - Poslanci si ve čtvrtek dopoledne odhlasovali, že chtějí od vlády slyšet zdůvodnění, proč mají vysocí státní úředníci platy v řádech statisíců korun za měsíc. Ladislav Šincl (ČSSD) zmínil například mzdu jednoho z náměstků na ministerstvu kultury, ten by měl měsíčně vydělávat více než 344 tisíc korun.

Odpověď žádají zákonodárci ještě ve středu odpoledne, původně ji chtěli od premiéra, ale ten je v Bruselu na jednání. Shodli se tedy, že Petra Nečase (ODS) může nahradit ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Koaličním politikům se do tématu příliš pouštět nechtělo, za ODS pro zařazení bodu na program sněmovny hlasoval jediný, a sice Aleš Rádl, z řad poslanců TOP 09 a LIDEM vůbec nikdo. Naopak opoziční strany zvedly ruku jako jeden muž.

O zařazení bodu požádal Ladislav Šincl z ČSSD, který v úterý stejně plamenně horoval za to, aby rostly poslanecké platy. Ve středu se začal dovolávat solidarity vysokých státních úředníků s občany země. "Včera jsem se v téměř půlhodinovém projevu snažil upozornit na to, aby solidaritu s lidmi v období krize měli i vysocí státní úředníci, náměstkové, ředitelé sekcí a tak podobně, kterým jejich zaměstnavatelé, tedy ministři, i přes řeči o úsporách, schvalují astronomické platy," podivil se Šincl.

Svým kolegům ocitoval dlouhou řadu čísel, zmínil například průměrný měsíční plat náměstka na ministerstvu kultury, ten bere 344 tisíc, jeden z náměstků na vnitru 263 tisíc, náměstek na ministerstvu práce a sociálních věcí si měsíčně přijde průměrně na 165 tisíc, ředitel odboru na ministerstvu financí bere 115 tisíc korun měsíčně.

Jeho návrh se hlasoval dvakrát, prošel hned napoprvé, ale předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík proces zpochybnil. Druhé hlasování však následovalo až po zapálené debatě, protože opoziční politici zjistili, že koaličním kolegům se k tématu úřednických platů vyjadřovat nechce.

"Národ nesmí žít v nevědomosti, kolega Šincl říkal ohromná čísla. Vidíme, že ředitelé sekcí berou běžně přes sto tisíc. Pokud jsme se tu včera shodli na tom, že plat poslance je vysoký a není třeba ho zvyšovat, není možné, aby náměstci ministrů měli vyšší platy než prezident, aby ředitelé sekcí měli vyšší plat než poslanci. Solidární by měli být i ti, co vykonávají veřejnou správu, neměli by mít násobky platů poslanců. Ministr Kalousek o tom nechce hovořit, ale jeho především by téma mělo zajímat, když chce pořád šetřit," rozčílil se Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Na Šinclova čísla reagovala ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09), uvedla, že cifry její úřad poskytl soudcovské unii a nepočítal s tím, že budou skandalizovány. Navíc popřela, že by čísla byla pravdivá. Tím ovšem nahrála předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

"Jestliže vláda rozporuje tabulku s platy vysokých státních úředníků, tak je to další důvod, abychom o tom hovořili, aby vláda svou politiku obhájila. Podle paní ministryně nám předseda soudcovské unie dává nepravdivé informace, tak pojďme mluvit o tom, jak jsou placeni náměstci na ministerstvech. I náměstci dřou jako koně, jak říkal premiér, já chci zmínit hlavně pana Šišku na ministerstvu práce. Ten dosáhl toho, čeho nikdo před ním, třeba ta skvělá dvanáctiletá smlouva s Českou spořitelnou, kterou dokonce zatajil před vládou a premiérem, takže to ho muselo stát velké úsilí. To bylo na místě, že mu bývalý ministr Drábek na konci roku vyplatil statisícovou odměnu, a to poté, co ho odvedla policie. Byl vzorem a další by ho měli následovat. Třeba výběrová řízení, ty vedl velmi originálním způsobem. Jeho originalita ještě bude předmětem diskuse mezi policií a orgány činnými v trestním řízení. Vládo, výsledkem vaší činnosti je znechucení občanů politikou, nejnižší důvěra v demokratické instituce, znechucení jenom zvětšujete. Zařazení tohoto bodu může demokracii jenom pomoci, to není nic proti vládě, ta je stejně historicky mrtvá, ale jde o to, aby lidé dříve nebo později nevyhnali všechny po tom, jak se chováte ve svých funkcích," hřímal Sobotka.

Odpovědí ministra Kalouska však bylo jen to, že požádal, aby hygienická služba namontovala do sněmovny hlukoměry, protože Sobotka mluví příliš hlasitě.

Související

Jan Hamáček Komentář

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

Více souvisejících

ČSSD Poslanecká sněmovna mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy