Kalousek ironicky: Jsem pokora sama, vysoké platy úředníků vysvětlím

Praha - Opoziční poslanci se ve středu dožadovali, aby jim ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vysvětlil, proč berou vysocí státní úředníci platy v řádech statisíců měsíčně. Kalousek však požádal o dvoudenní odklad, aby měl čas nastudovat podklady a dát sněmovně detailní odpověď, s návrhem uspěl.

"Platy úředníků nejsou v kompetenci ministra financí, nemohu mít přehled o rozhodovacích procesech svých kolegů, nicméně jsem pokora sama vůči usnesení. Jako ministr financí, který sleduje závazné ukazatele, mohu říci, že Nečasova vláda je první, která snížila výdej prostředků do státní správy. Jestli se někde ušetřilo, pak na mzdových prostředcích, to je jasně doložitelné. Je možné, že v rámci této revoluční změny proti všem předchozím vládám, kdy snižujeme, nezvyšujeme, došlo k restrukturalizaci státního rozpočtu, a to ve stylu více placení za výkon, méně za docházku," řekl Kalousek poslancům ve středu.

Dodal, že může hovořit jen za svůj resort. "Chci říci, že údaje, které byly zveřejněny, nejsou přesné, nicméně ano, mám v rezortu pracovníky, kterým píši pravidelně takové odměny, že mají vyšší roční plat než já. Činím tak vědomě, protože mám jeden z nejlepších týmů na správu státního dluhu, možná nejlepší v Evropě. Šetří České republice mnoho miliard každý rok. Pokud pak dám řediteli odboru 200 tisíc odměny, pak se omlouvám, že mu dám jen tolik. Kdybych si službu objednal u specializované firmy, zaplatím několik desítek milionů," zdůrazňoval ministr financí.

Aby mohl podat sněmovně komplexní zprávu, vyžádal si dvoudenní odklad. "Ministr financí, byť je odpovědný za objem mzdových prostředků v rozpočtu, není odpovědný za mzdovou politiku. Jestli jste čekali, že za hodinu dvacet budu nabyt tak přesnými informacemi, že předložím zevrubnou zprávu za celou vláda, tak ne. Za hodinu dvacet jsem to vážně nezvládl, někteří z vás by to zvládli, já tu schopnost nemám. Nicméně to beru vážně. Má-li ministr financí předložit skutečně věrohodnou zprávu, potřebuje aspoň 48 hodin, dříve není schopen probrat se podklady. Mohu říci, že čísla, která byla zveřejněna, obsahují nepravdivé a zkreslené údaje, doufám, že je to jen exces veřejného vystoupení české justice, že to není trend. Je to účelově zmanipulovaná a zkreslená zpráva," vzkázal Kalousek na konto Tomáše Lichovníka, prezidenta soudcovské unie, který průměrné měsíční příjmy šéfů odborů a náměstků na ministerstvech zveřejnil.

"Právě proto je o to důležitější, abych sněmovně předložil data naprosto přesná a ověřitelná, nikoli ty plky, které jsme si mohli přečíst v novinách. Dříve než za 48 hodin jako člověk, který není vybaven kompetencí a pravomocí ke kontrole platů v jiných kapitolách než na financích, důvěryhodnou zprávu nepředložím. Ne plky Lichovníka, ale zprávu, kterou si zasloužíte, vám dám za 48 hodin. Teď proto žádám přerušení," zakončil Kalousek.

Levice mu čas dopřát nechtěla, ale koaliční strany ho svým hlasováním ministrovi financí poskytly. Na pravé straně sněmovny dostal ne jen od Marka Bendy z ODS.

"Doufám, že přerušení není způsob, jak zamezit projednání bodu. Ministr Kalousek připomněl, že vláda snížila objem na platy úředníků ve veřejné sféře o deset procent. Kdyby to mělo být plus, tak jen v tom případě, že by vybraní náměstci a ředitelé šli s platy také dolů. Že to snížili třeba hasičům, o tom měl raději pomlčet. Ne, on se cimrmanovsky drze přiznal. Není možné hájit se tím, že ti, kdo dostávají tyto obrovské platy, jsou mimořádní specialisté. Kdyby byli, nekolaboval by registr a výplata sociálních dávek. Neměl dostat dva dny na to, aby se seznámil s podklady, měl by to vědět, já to považuji za Kalouskovo selhání. Nejenže jste měl vědět, měl jste zasáhnout, pane ministře," dodal ještě po hlasování Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Podle materiálů zveřejněných Soudcovskou unií činí například průměrný měsíční plat náměstka na ministerstvu kultury 344 tisíc, jeden z náměstků na vnitru 263 tisíc, náměstek na ministerstvu práce a sociálních věcí si měsíčně přijde průměrně na 165 tisíc a ředitel odboru na ministerstvu financí bere 115 tisíc korun měsíčně.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek zkritizoval návrh státního rozpočtu. Vládu osočil ze lži

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu vlády slovy, že jde o "účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli promítat do fiskální politiky." Na sociální síti X naznačil, že kabinet opět neříká pravdu.

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy