Pro podporu nebude nutná sKarta, rozhodli poslanci

Praha - Přechodná ustanovení zákona, díky nimž by neměly být ohroženy výplaty dávek v nezaměstnanosti po Novém roce, schválila v úterý Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze. V normálním režimu projednávání by se lednový termín nestihnul a dávky by se musely vyplácet skrz sKarty.

"Napravujeme chybný krok, který sněmovna učinila 7. listopadu, kdy zákon schválila. Součástí tehdy byl i pozměňovací návrh kolegy (Václava) Cempírka (za TOP 09)," řekl před hlasováním poslanec Roman Sklenák (ČSSD), podle kterého sociální demokraté na "přílepek" k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí sociální demokraté upozorňovali.  "Z úst koaličních poslanců zaznívalo garantování, že žádný problém nehrozí. Problém však nastal a po šesti týdnech se musíme snažit tento krok napravovat," poznamenal opoziční poslanec, podle kterého by se měli zákonodárci zamyslet, zda jsou sKarty vůbec potřebné.

Vláda narychlo připravila novelizaci zákona, kterou se snaží odstranit legislativní chybu. Sněmovna totiž nedávno schválila návrh, podle něhož se bude od ledna 2013 podpora v nezaměstnanosti, při rekvalifikaci a kompenzace odstupného vyplácet pouze přes sKartu. Jenomže vláda sociální kartu dosud nerozdala všem, kteří takové dávky pobírají. Od Nového roku by pro tyto lidi neexistoval způsob, jak se k podpoře dostat.

"Upravujeme zákon o zaměstnanosti, který řeší výplatu podpor v nezaměstnanosti, řešíme to v novele tak, aby šlo od 1. ledna tyto dávky vyplácet takzvaně po staru, jedná se o přechodné ustanovení. Tedy když nebude mít příjemce sKartu, aby si mohl podporu inkasovat dosavadním způsobem," vysvětlila v dříve ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Přechodná ustanovení se dostanou i do zákona o sociálně-právní ochraně dětí, protože v případě výplat dávek v pěstounské péči hrozí stejná situace.

Novelou se nyní bude zabývat Senát a ještě ji musí podepsat prezident republiky.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Poslanecká sněmovna Senát ČR

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy