Tušíte, kam jdou peníze, které dáváte státu placením daní?

Praha – Projekt zIndex, Fond Otakara Motejla (FOM) a Nadační fond proti korupci (NFPK) spojili své síly a bojují za prosazení legislativních změn ohledně veřejných zakázek. Centrum aplikované ekonomie zveřejnilo výsledek projektu Rozkrývání veřejných zakázek a řada výsledků je velmi podivná.

Centrum aplikované ekonomie se zabývalo projektem, který zkoumal vlastnickou strukturu 1500 dodavatelů 4424 veřejných zakázek v celkové hodnotě za 117 miliard korun, které byly vypsané ministerstvy a kraji od roku 2009 do září 2012. Projekt podporoval NFPK, FOM a Hospodářské noviny.

V rámci projektu dospěli k závěru, že 42% dodavatelů veřejných zakázek je vlastněno zahraničními firmami, 40% fyzickými osobami z České republiky či zahraničí, 4% dodavatelů jsou církve, sdružení či vysoké školy.

Mezi sídly zahraničních vlastníků mají převahu daňové ráje, kde může bát majitelem dodavatele i český vlastník, což je těžce zjistitelné. Vysoké zastoupení dalších zemí je dáno hlavně převahou větších firem, jakými jsou například Eurovia/Francie, Telefónica/Španělsko nebo Skanska/Švédsko.

Další 4% zakázek stát přiděluje vlastním subjektům. „Nezanedbatelné procento zakázek dává stát sám sobě, tedy typicky státním nebo obecním podnikům. Zde je třeba si uvědomit určitá korupční rizika, kdy tyto podniky jsou pod silným politickým vlivem, ale často podléhají řádově menší kontrole než hospodaření samotných ministerstev a krajů," uvedl Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie.

U zbývajících 10% nelze dohledat, kdo je vlastníkem dodavatele. Za nedohledatelností vlastníků je jejich neuvedení v obchodním rejstříku, nebo uvedení pouze právního zástupce účastnícího se valné hromady firmy s listinnými akciemi na majitele.

Téměř u poloviny zakázek ministerstev a krajů nelze z českých veřejných zdrojů dohledat konečné vlastníky (fyzické osoby), kteří mají prospěch ze získaných zakázek. Ve většině případů se nemusí jednat o střet zájmů, ovšem to riziko zde je.

„Již od vzniku NFPK se snažíme prosazovat „svlékání do naha" v oblasti veřejných zakázek tak, aby byli zcela transparentní vlastníci firem, které vyhrávají zakázky a omezila se tak možnost korupčního jednání," uvedl ředitel a analytika NFPK Petr Soukenka.

Manažer FOM Jiří Knitl dodává: „výsledky projektu jasně ukazují nutnost zprůhlednění vlastnických struktur subjektů ucházejících se o státní veřejné zakázky a neudržitelnost současného stavu. Můžeme jen doufat, že vládní strategie pro boj s korupcí na roky 2013 - 2014 skutečně dosáhne svého cíle, tedy rozkrytí konečných vlastníků těchto subjektů."

Související

Více souvisejících

CZK NFPK veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 20 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 46 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy