Kdo podepsal žalobu na Klause? ODS jména napráskala!

Praha - Pravá frakce ODS Jiřího Janečka zveřejnila na svém facebookovém profilu seznam osmadvaceti senátorů, kteří se podepsali pod žalobu pro velezradu na dosluhujícího prezidenta Václava Klause. Sama horní komora jména neuvedla.

Jediný senátorský klub, z něhož se k žalobě nepřipojil nikdo, patří právě občanské demokracii. Výbor Senátu včera doporučil plénu žalobu podat, o tom, jestli k tomu opravdu dojde, rozhodnou senátoři v pondělí na neveřejném jednání. Výsledek hlasování pak oznámí na tiskové konferenci, jak potvrdila TN.cz mluvčí horní komory Pavlína Heřmanová.

Konzervativní vnitřní frakci občanské demokracie záměr senátorů zjevně rozčílil. "Dovedete si představit jinou zemi, kde by se senátoři rozhodli obžalovat prezidenta z velezrady, aby si - podle vlastních slov - ujasnili výklad části ústavy? Níže podepsaní senátoři to zřejmě považují za normální - právě oni totiž žalobu podepsali," stojí na facebookovém profilu.

A jmenný seznam je následující:

František Bublan (ČSSD)Miroslav Antl (BEZPP- bez politické příslušnosti)Eliška Wagnerová (BEZPP)Jiří Dienstbier (ČSSD)Miroslav Nenutil (ČSSD)Miroslav Krejča (BEZPP)Miloš Janeček (ČSSD)Marta Bayerová (KSČM)Tomio Okamura (BEZPP)Zdeněk Michálek (BEZPP)Radek Sušil (ČSSD)Jan Žaloudík (BEZPP)Eva Syková (BEZPP)Petr Šilar (KDU-ČSL)Alena Dernerová (Severočeši.cz)Jan Horník (BEZPP)Vladimír Plaček (ČSSD)Alena Gajdůšková (ČSSD)Ivo Bárek (ČSSD)Jiří Šesták (HOPB)Pavel Lebeda (BEZPP)Božena Sekaninová (ČSSD)Eva Richtrová (ČSSD)Hassan Mezian (ČSSD)Miloš Malý (ČSSD)Jan Veleba (BEZPP)Pavel Trpák (ČSSD)Zdeněk Škromach (ČSSD)

Ani opoziční ČSSD, která má v Senátu většinu, není v názoru na žalobu jednotná, výsledek hlasování je tudíž těžké předjímat. Kdyby Ústavní soud rozhodl, že se Klaus velezrady dopustil, přišel by o materiální zajištění pro vysloužilé prezidenty a nesměl by už nikdy kandidovat na hlavu státu. To by nyní mohl i přesto, že odsloužil dva mandáty, protože se nepřímá volba proměnila v přímou.

Důvodem žaloby je novoroční amnestie, zdržování podpisů mezinárodních smluv, které posvětily obě komory Parlamentu a nedostatečná iniciativa při navrhování ústavních soudců. V posledním případě ovšem platí, že Klausovu aktivitu ochladilo neustálé zamítání jeho návrhů Senátem.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus ODS Senát ČR

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy