Šok! Žaloba na Klause je neplatná. Co na to právníci?

Praha - Někteří právníci nesouhlasí s názorem poradce končícího prezidenta a právníka Pavla Hasenkopfa, který označil pondělní hlasování Senátu o ústavní žalobě na Václava Klause pro velezradu za neplatné.

Hasenkopf se na svém blogu na Aktualně.cz odkazuje na paragraf 139 zákona o jednacím řádu Senátu, podle něhož má být jednání Senátu o návrhu ústavní žaloby neveřejné, hlasování ale probíhá veřejně po jménech.

„To znamená, že samotné jednání opravdu mělo být neveřejné. Nicméně po ukončení podrobné rozpravy měl předsedající prohlásit další jednání za veřejné a krátce je přerušit, aby umožnil při hlasování účast veřejnosti i médií. Samo hlasování tajné není, naopak," prohlásil Hasenkopf.

Podle něj předsedající neumožnil účast veřejnosti ani médií při hlasování, čímž se hlasování „dostalo do rozporu se zákonem, je zmatečné, a tedy i neplatné".

Správnost jeho slov připustil pro Novinky.cz i ústavní expert Václav Pavlíček. „Nevím, jakým způsobem se hlasovalo reálně, ale jestliže zákon o jednacím řádu Senátu stanoví, že se musí hlasovat podle jmen veřejně, tak přirozeně tato procedura musí být dodržena, protože je to stanoveno zákonem. Jiný způsob hlasování by nebyl v tomto případě možný," řekl Novinkám Pavlíček.

Ústavní právník a tajemník senátní komise pro ústavu a parlamentní procedury Jan Kysela ale ČTK řekl, že nařízený způsob má pouze určit formu hlasování v rámci neveřejného jednání. Senátoři podle Kysely v rámci neveřejné schůze hlasovali veřejně tak, že nezvedali ruku, ale říkali, zda jsou pro nebo proti, aby si byli vědomi mimořádné závažnosti hlasování.

Podobný názor má i Jan Kudrna z Právnické fakulty Karlovy univerzity. Na svém blogu uvedl, že neveřejným jednáním se rozumí celý proces. "Tedy od podaného návrhu až po rozhodování, rozuměj hlasování," uvedl. Veřejnost hlasování podle něj znamená, že postoj každého z hlasujících senátorů byl znám účastníkům neveřejného jednání na rozdíl od hlasování tajného, při němž nelze přiřadit vyjádřený postoj ke konkrétnímu hlasujícímu.

"Konstrukce hradního poradce Pavla Hasenkopfa o neplatnosti ústavní žaloby pro formu hlasování o ní je nesmyslná snaha kroutit paragrafy a neznalost parlamentních procedur," uvedla v reakci místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Hasenkopf má za to, že neveřejná měla být jen debata v Senátu nad ústavní žalobou. Naznačil, že Ústavní soud by žalobu, kterou dnes dostal, mohl odmítnout pouze z procesních důvodů. Podle něj by pak "punc velezrádce" už Klausovi zůstal, o což prý senátorům možná šlo.

Pokud by Ústavní soud žalobě vyhověl, Václav Klaus už by v budoucnu nemohl kandidovat na prezidenta a přišel by o peníze určené bývalým hlavám státu. O vůbec první žalobě na prezidenta v české historii by ústavní soudci mohli rozhodnout koncem března.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Senát ČR právníci

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy