Heger poražen? Zákaz kouření v restauracích nejspíš neprojde!

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger připustil, že jeho návrh na úplný zákaz kouření v českých restauracích nemusí být vládou a parlamentem schválen.

Ani Evropská komise možná neprosadí v navrhované podobě směrnici, podle níž by měly být v EU zakázány cigarety s příchutěmi a zvětšeno varování na krabičkách před důsledky kouření, naznačila europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová. Oba to uvedli v dnešních Otázkách Václava Moravce.

"Když ten zákon neprojde, tak prostě neprojde. Když projdou jen jeho tři čtvrtiny, i tak to bude pokrok," uvedl ministr ke svému návrhu protikuřáckého zákona. Podle něj by měl být od roku 2014 platit úplný zákaz kouření v restauracích, kouřit by se mohlo jen v předzahrádkách. Zakázán by měl být také prodej tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách.

Norma by, jak Heger doplnil, měla také zakázat výrobcům, aby do cigaret přidávaly vitamíny, "které by je učinily takzvaně zdravější". Norma by měla rovněž zavést pokutu až jeden milion korun za prodej alkoholu či cigaret lidem mladším 18 let, za prodej dětem do 15 let pak dva miliony korun. Vláda má o ministrově návrhu jednat v dubnu a pokud se s ním ztotožní, konečné slovo by měla Sněmovna.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je nový zákon o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami postavený na dvou klíčových pohledech. Jednak je zacílen na omezení dostupnosti tabáku dětem a také na ochranu nekuřáků před pasivním kouřením.

Zákaz prodeje tabákových výrobků i tabákových potřeb (a též alkoholu) by se měl nově týkat prodejních automatů, pojízdných prodejen a zásilkového prodeje kromě prodeje přes internet a počítá i s úplným zákazem kouření ve všech veřejně přístupných prostorách i vnitřních prostorách restaurací a barů. Kouřit by se stále mohlo na venkovních zahrádkách restauračních zařízení. Prodej přes internet by podle návrhu kontrolovala Česká obchodní inspekce a prodejce by musel zajistit, že výrobek se nedostane k osobám mladším 18 let.

"Podmínky se také nově vztahují nejen na tabákové výrobky, ale také na netabákové, jako jsou elektronické cigarety, herbální cigarety či bylinné směsi do vodních dýmek," doplnil náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. Tabákové výrobky nebude možné nově koupit ani v prodejnách typu samoobsluh, které nejsou zkolaudovány jako prodejny potravin.

Částečný zákaz kouření by dále platil v zábavních prostorách, kde by bylo kouření povoleno pouze ve vyhrazených a stavebně oddělených prostorech, které norma nově definuje. Do těchto prostor by však byl zákaz vstupu osobám mladším 18 let.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger Kouření ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy