Kalousek si vtipkuje. Obrovská razie dál pokračuje

Praha - Policie dnes zasahuje v odboru městského investora pražské radnice. Vyžádala si dokumenty. Mluvčí magistrátu Iva Vojtková ČTK řekla, že úřad s policií spolupracuje. Komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bylo i na úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších místech. Zadrženo je údajně několik lidí.

Byli jsme vyzváni k vydání věcí, poskytujeme policii plnou součinnost, řekla ČTK bez bližších podrobností Vojtková.

Odbor městského investora pražského magistrátu zodpovídá za významné zakázky v řádech desítek miliard korun, jako je například výstavba tunelového komplexu Blanka.

Prezident Miloš Zeman zatím nechce policejní razii komentovat, píše iDnes.cz. V pátek se ale chce na Hradě sejít s policejním prezidentem, premiérem a předsedou ČSSD, se kterými chce situaci probrat.

Ministr zemědělství a šéf Regionální rady středočeské ODS Petr Bendl sdělil, že zatím nebude své kolegy svolávat. "Máme informace jen z médií, a tak nevím, o čem bychom jednali," uvedl Bendl, z jehož regionu je právě trojice zatčených politiků ODS.

Podle informací MF DNES přímo ze sídla Lesů ČR v Hradci Králové se tohoto podniku oproti původním informacím razie nejspíše netýká. "Je tady klid, o žádných policistech nic nevíme. Normálně se pracuje, netušíme, kde se informace o zásahu u nás vzala. Kdyby se cokoliv dělo, budeme veřejnost informovat," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Policie podle médií při zásazích na úřadu vlády i jiných místech zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) či ředitelku premiérova kabinetu Jana Nagyovou. Policie ani nikdo jiný to zatím nepotvrdil.

Média spekulovala také o zatčení někdejšího náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra, který ale mezi zadrženými není. Serveru Aktuálně.cz totiž zaslal sms, že je na cestách. Web také napsal, že za akcí jsou stovky hodin odposlechů, které v posledních měsících policie nasadila na lobbistu Romana Janouška.

Exministr zemědělství Ivan Fuksa byl zatčen už během středečního večera, detaily celé akce zatím policisté nesdělili. "Realizace probíhá, v současné době žádné informace neposkytujeme. Budeme se snažit upřesnit, kdy půjde dílčí informace sdělit. Realizace probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství Olomouc," řekl iDNES.cz mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Nevyjádřil se ke konkrétní otázce, zda se zásah týkal Úřadu vlády, to ale nepřímo potvrdil mluvčí kabinetu Jan Hrubeš. "Budeme vydávat tiskové prohlášení. Osobně o tom informace nemám, úřad jsem opustil v půl jedné, ale jakmile to bude možné, poskytneme další informace," uvedl.

"Vláda skončila v jedenáct hodin, v půl dvanácté jsem odcházel a to jsem si ještě ničeho nevšiml," řekl iDNES.cz ministr financí Miroslav Kalousek. A ještě zavtipkoval: "Zjevně jsem odešel včas." Je možné, že ministr ještě neznal celý rozsah bezprecedentně velké policejní akce.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Ivo Rittig Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Harrisová se dočkala masivní podpory. Do její kampaně se zapojil bývalý prezident

Bývalý americký prezident Barack Obama se zapojí do předvolební kampaně viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje za Demokratickou stranu. Obama plánuje především mobilizovat voliče v klíčových státech. O jeho angažmá informoval deník Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy