Kalousek chce jít do basy, na policii udá sám sebe!

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes senátorům řekl, že na sebe chce podat trestní oznámení kvůli korupci. Kolegové z vlády mu prý slíbili pozvání na večeři, když za ně na schůzi Senátu uvede jejich body a návrhy zákonů, což vyhodnotil jako korupční jednání.

Kalousek dnes senátorům řekl, že slíbil zastoupit v Senátu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS) a ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS) při projednávání jejich návrhů. "Oni mi slíbili, že když to předložím za ně, tak mě každý z nich pozve na večeři," uvedl.

"Když jsem se připravoval na toto jednání, tak jsem si uvědomil, že podle moderního výkladu trestního práva jsem se nepochybně dopustil korupčního jednání s cílem zajistit si osobní prospěch, na který nepochybně nemám nárok," řekl. "A protože jsem sliboval věrnost ústavě a zákonům České republiky, jsem proto povinen podat na sebe v tomto vystoupení trestní oznámení," dodal.

U senátorů se jeho vystoupení s pochopením nesetkalo. Senátor ČSSD Jiří Dienstbier ho vyzval, aby se zdržel arogantního zlehčování situace.

Rozsáhlé zatýkání v nejvyšších patrech politiky vyvolalo řadu otázek. Mimo jiné také tu, co bude s návrhem zákona o státním zastupitelství. Předpis má posílit nezávislost žalobců, což v momentální situaci někteří politici hodnotí s obavami, píše iHned.cz.

Vládní návrh zákona o státním zastupitelství, který celý systém mění, měl mezi poslanci řadu kritiků již před razií, která dosud stála premiérské křeslo Petra Nečase. "Rozumím tomu, že u některých kolegů se po tom zásahu objeví otazníky, jak by měl zákon vypadat," říká bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Novela totiž mimo jiné posiluje pozici nejvyššího státního zástupce, nově jmenovaného prezidentem republiky na 10 let. Vláda by ho již nemohla odvolat. Sám by přitom jmenoval šéfa nového úřadu pro vyšetřování korupce. A to se mnoha poslancům, již tak nervózním z dění posledních dní, kdy padla obvinění za politickou korupci, nelíbí.

V neformálních rozhovorech dokonce někteří z nich vážně hovoří o probíhajícím justičním puči. "Nepodléhám paranoidním a konspirativním teoriím," mírní Pospíšil emoce. Na druhou stranu však i on připouští debatu o přiměřenosti zásahu policistů a státních zástupců.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek zkritizoval návrh státního rozpočtu. Vládu osočil ze lži

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu vlády slovy, že jde o "účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli promítat do fiskální politiky." Na sociální síti X naznačil, že kabinet opět neříká pravdu.

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Senát ČR

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy