Dusno u VV: Večkaři vzdali volby, teď se hádají o podporu Okamurovi

Praha - Bývalá vládní strana Věci veřejné (VV) nepůjde do sněmovních voleb samostatně. Někteří členové podpoří Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a mohli by usilovat o zvolení na jeho kandidátce. Grémium strany o tom rozhodlo na pondělním zasedání. Strana to dnes oznámila v tiskové zprávě. Někteří členové strany na listině Úsvitu kandidovat nehodlají, tři místopředsedové VV kvůli tomu rezignovali. Okamura v sms ČTK napsal, že žádnou oficiální zprávu o podpoře Úsvitu od VV nemá. Je ochoten přijmout některé úspěšné komunální politiky VV, předvolební koalici ale s VV vytvořit nechce.

Že nemají Věci veřejné jako strana šanci dostat se znovu do dolní komory, potvrzují dlouhodobě prakticky všechny průzkumy veřejného mínění. A už si to zřejmě uvědomilo i vedení strany. Předseda VV Vít Bárta přitom ještě nedávno mluvil o své straně jako o "nezničitelném terminátorovi". Nyní už to ale zřejmě neplatí.

"Na včerejším grémiu strany bylo schváleno usnesení vyslat představitele VV na kandidátky Hnutí Úsvit Tomia Okamury, s nímž nás spojuje programová vize knihy Úsvit nezávislého ekonoma Pavla Kohouta," sdělil ČTK předseda VV Vít Bárta. Bárta bude na základě rozhodnutí grémia dále jednat o spolupráci s Okamurou.

Věci veřejné se rozhádaly, Okamura o ničem neví

Ne všechny "veverky" však se záměr vedení souhlasí. "Rezignoval jsem kvůli tomuto řešení na post místopředsedy Věcí veřejných a voleb se nezúčastním," řekl například pro iDNES.cz dosavadní poslanec Michal Babák. Stejný postoj pak podle poslance údajně sdílí celá řada jeho kolegů. Babák totiž prosazoval, aby strana do voleb šla i přes nepříliš dobré vyhlídky na překonání potřebné pětiprocentní hranice.

Na protest k tomu, k čemu se Věci veřejné přiklonily, rezignoval při večerním jednání na post místopředsedy VV i Zdeněk Renc. "Nesouhlasím s tím, co Vít Bárta udělal," uvedl. Bárta byl ten, kdo podle něj přišel s tím, že se má strana přiklonit k Okamurovi.

"Nemám žádnou oficiální zprávu o tom, že VV podpoří Úsvit a ani předseda VV mne o tom v tuto chvíli neinformoval," napsal ČTK Okamura. "Nadále platí, že Úsvit bude mít zcela samostatné kandidátky a nebude vytvářet žádnou předvolební koalici. Rádi však dáme prostor na kandidátkách konkrétním osobnostem, které mohou být přínosem v prosazení přímé demokracie," upřesnil Okamura. Je ochoten diskutovat o tom, že by se na kandidátce mohli objevit úspěšní komunální politici či lékaři, které VV ve svých řadách mají.

"Prosazovala jsem samostatnou kandidátku VV, byť to byla samozřejmě varianta, která skrývala také mnohá úskalí. Nicméně kandidovat na kandidátní listině Úsvitu přímé demokracie by bylo proti mému přesvědčení," řekla ČTK Klasnová. "Já osobně se hodlám věnovat nadále komunální politice. A zvažuji i magistrátní volby na podzim 2014," uvedla politička.

Exposlanec Otto Chaloupka v rozhovoru pro Lidovky.cz k situaci ve straně říká: "Co se týče mě, měl jsem tu nabídku - na třetí místo, myslím relativně volitelné, na jižní Moravě. Ovšem já jsem Věci veřejné a nejsem přeběhlík. Nejsem zrádce. Proto jsem tuto nabídku odmítl. Sice mi to dalo trochu uvažování, ale když jsem zjistil přesné podmínky této spolupráce, že nejde o férovou spolupráci Úsvitu a VV, tak jsem tuto nabídku odmítl."

"My jsme se tak úplně strašně neshodli na tom, že musíme jít s Tomiem Okamurou v takovémto počtu za takovýchto podmínek. Ano, měli jsme jít s Okamurou, s Míšou Babákem jsme objeli celou republiku, měli jsme souhlas od mnoha lidí, mluvili jsme s členy krajských rad. Ale mělo jít o spolupráci s Tomiem Okamurou jen za rovných podmínek. To jsem byl schopný odsouhlasit taky, pokud by šlo o společnou kandidátku těchto dvou stran. Tak to ale nebude. Takže včera jsme se na grémiu nepohodli, část místopředsedů rezignovala na svou funkci, a odsouhlasilo se, že se jde do voleb s panem Okamurou v tom formátu, že za jeho Úsvit bude kandidovat jen pár našich lidí," dodal Chaloupka.

Věci veřejné vznikly v roce 2001, jako strana byly zaregistrovány 22. července 2002. V roce 2002 získaly VV jeden mandát v zastupitelstvu Prahy 1. Svou práci zaměřily na pomoc občanům v každodenním řešení jejich problémů ve styku s radnicí - hluk, sociální a právní problémy, deregulace.

Článek serveru Novinky.cz, který vyšel 15.2.2012 poukazuje na slábnoucí členskou základnu strany. V roce 2010 zaplatilo členský příspěvek cca 1 700 členů. Po volbách 2010 však prudce vzrostl zájem o členství a čekatelů o něj tak bylo přes 4 000. Nicméně po mnoha nezdarech, korupčních aférách a nepopulárních krocích vedení strany, začátkem roku 2012 zaplatilo členský příspěvek (a stalo se tak opětovně řádnými členy) jen něco přes 800 lidí.

Věci veřejné se ve sněmovně rychle štěpily. Poslanecký klub opustila trojice poslanců Jaroslav Škárka, Kristýna Kočí a Stanislav Huml, později se strana rozštěpila úplně, když ji opustila tehdejší vicepremiérka Karolína Peake a spolu s dalšími poslanci založila stranu LIDEM. 

Související

Vít Bárta /VV/, předseda strany

Exministr Vít Bárta nedostane od státu odškodnění 20 milionů. Nárok je promlčený, řekl soud

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ministra dopravy Víta Bárty, který žádal od státu 20 milionů korun jako náhradu nemajetkové újmy za trestní stíhání. Bárta čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu však vinu neprokázala. O nároku bývalého šéfa strany Věci veřejné rozhodl pražský soud loni pravomocně tak, že je promlčený.

Více souvisejících

Věci veřejné Tomio Okamura Volby 2013

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy