Ministerstvo, o kterém Češi mnoho nevědí. Podívejte se na platy a odměny úředníků

Praha - Někteří lidé možná ani nevědí, že ministerstvo pro místní rozvoj existuje. Proto jsme se rozhodli tento resort oslovit, abychom zjistili, jak si žijí jeho úřednici. Podívejte se, jaký dostávají plat a jaké odměny.

Platy a odměny úředníků je v Česku velké tabu. Proto jsme se rozhodli oslovit jednotlivá ministerstva, abychom zjistili, jak si žijí vysocí státní úředníci z našich peněz. Jako první na náš dotaz odpovědělo ministerstvo pro místní rozvoj.

Resort sice neposkytl informace v požadovaném rozsahu, ale zveřejnil platy a odměny svých vedoucích pracovníků za loňský a první pololetí letošního roku. "Odbor personální nedisponuje příslušnou evidencí. Ministerstvo proto podává doprovodnou informaci, že v dané věci požadované informace neexistují, a proto je nelze předat," odpovědělo ministerstvo pro místní rozvoj.

A na jaké peníze si tedy nejvyšší úředníci přišly? Náměstci mají průměrný měsíční plat okolo 58 tisíc korun čistého a průměrně si na odměnách v roce 2012 přišli na 13 tisíc korun čistého měsíčně, v první polovině letošního roku pak v průměru na 9,5 tisíc korun čistého za měsíc.

U ředitelů odborů už resort příliš konkrétní nebyl, pouze uvedl, že se roční čisté platy v roce 2012 pohybovaly v rozmezí 390 995 Kč až 742 591 Kč a v 1. pololetí 2013 od 55 355 korun do 330 427 korun. Z organizačního schéma zveřejněného na webu ministerstva vyplývá, že resort má 32 odborů. Bez bližších podrobností poskytlo ministerstvo platy a odměny poradců ministra. Kolika poradců se to týká však není jasné.

V dalším díle o platech a odměnách vysokých ministerských úředníků se podíváme na ministerstvo životního prostředí. To bylo o hodně sdílnější než ministerstvo místního rozvoje. Platy a odměny top úředníků zveřejnili od roku 2007.

Související

Petr Fiala

Piráti ve vládě končí, říká Fiala. Bartošovo ministerstvo svěřil Jurečkovi

Piráti opustí vládu, řekl končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na středečním jednání kabinetu premiérovi Petru Fialovi (ODS). Podle Fialy závisejí další kroky na tom, kdy nejmenší strana z vlády odejde. Sám už prezidentovi odeslal návrh na odvolání Bartoše. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl být dočasně pověřen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Více souvisejících

Ministerstvo pro místní rozvoj mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy