Václav Láska: Zelení ve sněmovně budou a zasednou v opozici

ROZHOVOR - Václav Láska nejprve vyměnil policejní odznak za práci advokáta. Teď se snaží probojovat do sněmovny a vede středočeské zelené. Serveru EuroZprávy.cz prozradil, že impulsem byl odchod Martina Bursíka ze zelených. Věří stále, že má SZ šanci být ve sněmovně?

EZ: Volby budou již za pár dní a preference zelených nejsou zrovna nejvyšší. Chystáte ještě v posledních dnech nějakou "bombu"?

Lidé by se měli rozhodovat koho volit na základě dlouhodobější práce jejich „vyvolených". Žádnou bombu už nechystáme. Snad jí budou volební výsledky sami, které prokážou, že volební průzkumy jsou pro kočku.

EZ: Stále věříte, že zelení ve sněmovně budou?

Ano, zelení jsou teď outsiderem. Ale outsiderem, na kterého bych si já osobně vsadil.

EZ: V případě, že se dostanete do sněmovny, s kým byste viděl možnost na potenciální koaliční spolupráci? Nebo byste chtěl, aby SZ šla raději do opozice?

Budu prosazovat, aby zelení šli do opozice.

EZ: Kdo je naopak pro vás absolutně nepřijatelný?

Absolutně nepřijatelní pro mě jsou KSČM, SPOZ a ODS.

EZ: A co když se do sněmovny nedostanete. Bude vaše dráha politika, která začala teprve před pár týdny, pokračovat?

Asi to nevzdám po prvním nezdaru. Nemohl jsem ani očekávat, že úspěchy se dostaví hned. Budu v dráze politika pokračovat a to za spolupráce se Stranou zelených.

EZ: Co vás přesvědčilo pokusit se vyměnit advokátní kancelář za křeslo ve sněmovně? Proti politikům jste vždy brojil.

Nechci vyměnit advokátní kancelář za sněmovnu. Stanu-li se poslancem, budu se věnovat dál i advokátní praxi. Chci se i jako politik úzce věnovat hlavně problematice justice, policie, protikorupčním opatřením. A nechci proto ztratit kontakt z praxí.

EZ: Jako jediná strana si ve vašich komentářích na FB vysloužili jen zelení pochvalu. Ta ale přišla až s odchodem Martina Bursíka. Souvisí odchod bývalého předsedy strany s vaším vstupem do politiky?

Ano souvisí. Definitivní rozhodnutí kandidovat za zelené jsem učinil den poté, co Martin Bursík oznámil, že ze zelených odchází a důvody, kterého k tomu vedou. Považoval jsem to za podraz vůči straně, které fandím. A chtěl jsem jej zeleným vynahradit svoji kandidaturou.

EZ: Kandidujete jako nestraník, ale přemýšlíte, že byste k zeleným vstoupil?

Ano přemýšlím. Snažím se teď hodně poznávat lidi, kteří v zelených jsou. A dávám jim možnost poznat mě. Jsou to takové námluvy, které se dobře vyvíjí.

EZ: Nedávno jste se dostal do tvrdého konfliktu s Advokátní komorou a kritizoval jste její vedení. Nemůže vám to uškodit i v dráze politika?

Nemyslím si. Politik se musí umět postavit bezpráví. A je jedno, kdo je jeho nositelem.

EZ: Na svém blogu jste psal, že možná s advokacií právě kvůli poměrům v komoře skončíte. Stále je tato možnost reálná?

Ano, myslím si, že současně vedení komory se mě bude chtít zbavit. Ale nevzdám se dobrovolně. Při posledním sněmu advokátní komory hlasovala takřka čtvrtina přítomných advokátů proto, abych byl ve vedení komory. Byť to nestačilo na zvolení, je to pro mě dostatečně silný důvod, abych své názory v advokátní komoře prosazoval aktivně dál.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 
Senát ČR

Senát nepřijal možnost uznávat osvojení dětí z ciziny homosexuálními páry

Horní komora se neztotožnila se senátorskou novelou, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními páry. Podle kritiků by novela o mezinárodním právu soukromém znamenala zásah do občanského zákoníku. Václav Láska (Senátor 21) jako autor novely dnes proto slíbil do jara příštího roku předložit komplexní novelu českého práva.

Více souvisejících

Václav Láska Strana zelených

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

Princ Harry varoval před epidemií u mladých. Souvisí se sociálními sítěmi

Princ Harry rád poučuje o některých věcech prakticky celou zeměkouli. Nejnověji prohlásil, že dnešní mládež je uprostřed epidemie úzkostí, depresí a sociální izolace. Příčinou jsou negativní zkušenosti na internetu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy