Senioři si kvůli klipu "Přemluv bábu" stěžují Klausovi

Praha - Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes v úterý na tiskové konferenci řekl, že předvolební spot herců Jiřího Mádla a Marthy Issové "Přemluv bábu" hrubě neuráží jen seniory, ale i mladé lidi. Pernes dodal, že kvůli videu napsal i dopis prezidentovi republiky Václavu Klausovi.

"My to považujeme za arogantní, sprosté a nekultivované vystoupení," řekl Pernes. "Je to nedůstojné i k mladé generaci, kterou považujeme za morálně vyzrálou a inteligentní," dodal.

Pernes zdůraznil, že Rada seniorů odsuzuje podobné akce, neboť podněcují k mezigeneračním sporům. Řekl, že problematice se hodlá dále věnovat nejen v periodiku Rady Doba seniorů, ale i ve Zpravodaji klubu novinářů seniorů, kterému šéfuje členka Rady Naďa Mihalovičová.

Na kontroverzní video reagovali i předseda Strany zelených Ondřej Liška se socioložkou Jiřinou Šiklovou vlastním klipem s ironickým názvem "Tahle země není pro starý?" Šiklová v něm vyzývá "báby a dědky", aby svá vnoučata pohostili svíčkovou a štrúdlem jen tehdy, pokud budou volit Stranu zelených.

Poslanec za ČSSD Stanislav Křeček také nešetří kritikou na hereckou dvojici. Podle něj jde o dva předvádějící se hlupáčky, kteří tvrdí, že mladí lidé se o politiku nezajímají, a proto se jim musí otevřít oči. "Oni sami jsou však příkladem neuvěřitelné ignorace situace, ve které se reálně nacházejí," uvedl Křeček. Podle něj mladá dvojice vůbec nic netuší o sociálních poměrech ve státě, o životě obyčejných lidí. "Blábolí něco o dluzích "levice", které oni prý budou muset platit, ale vůbec nemají ani ponětí o dluhové situaci všech evropských států, ať v nich vládl kdokoliv," podotkl. Křeček proto na závěr přichází s doporučením: "Přemluvte spratka, který by se snad mohl dát onou stupiditou ovlivnit. Snad to, pro budoucnost tohoto národa, proboha, nemůže být tak těžké…"

Spot, ve kterém Martha Issová s Jiřím Mádlem vybízejí mladou generaci, aby se vypravila za svými prarodiči a přemluvila je, aby nevolili levici, natočil režisér Petr Zelenka a inspiroval se předvolebním spotem, který probíhal v USA na podporu Baracka Obamy v prezidentských volbách.

"Copak staří lidé zapomněli, jak to tady čtyřicet let, kdy byli komunisti u moci, vypadalo?" ptá se ve spotu Martha Issová. A Mádl jí vysvětluje, že si pamatují jen hezké věci. "Ale zapomněli na proces s Miladou Horákovou. Vždyť komunisti přinutili nejlepší lidi téhle země k emigraci: Kunderu, Navrátilovou," vypočítává.

Natočení videa byla Mádlova iniciativa. "Už dlouho jsem se chtěl vyjádřit k současné situaci. Stojíme před důležitým krokem a je na mladých lidech, jak se rozhodnou," řekl MF DNES Mádl.

Spot visí na serveru youtube.com. A ani v závěru si nebere servítky: "Levou rukou si lidé většinou vytírají zadek. Když budete volit levici, ona si pak vytře zadek s vámi," říkají herci do kamery. Není to první "výkřik" mladých umělců k politice. Na předávání cen Andělů vzkázala třeba zpěvačka Aneta Langerová lidem, aby vyměnili politiky.

Související

Více souvisejících

Volby

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy