Bursík k Prunéřovu: Ministryně Bízková plní stranické zadání ODS

Prunéřov - Martin Bursík, lídr Strany zelených v Ústeckém kraji je přesvědčen, že ministerstvo životního prostředí v případě povolení modernizace prunéřovské elektrárny selhalo. V pátek agentuře Mediafax sdělil, že se to negativně projeví na kvalitě ovzduší a zdraví v regionu.

"Ministryně Bízková plní stranické zadání ODS. Nejprve rozprášila na ministerstvu životního prostředí tým, který se věnoval ochraně klimatu a rozvoji obnovitelných zdrojů energií a úspor. Lidé, kteří odmítali rezignovat na kompetenci ministerstva a prosazovali kladné stanovisko EIA pouze pro technologii s nejmenšími dopady na životní prostředí a zdraví, byli z ministerstva vyhozeni. To nebylo nic jiného než čistka na zadání ODS a ČEZ," uvedl Bursík.

Vydání kladného stanoviska EIA k nové elektrárně v Prunéřově II, jejíž účinnost neodpovídá požadavkům evropské směrnice a která bude překračovat emisní limity pro oxid uhelnatý, je podle Bursíka ostudou rezortu životního prostředí.

"Šéf ČEZ Martin Roman má obtočenu politickou reprezentaci okolo prstu a dokáže prosadit technologii Jurského parku s účinností 39,3 procenta a získat pro ni kladnou EIA. V Německu již v roce 2000 a 2003 postavili hnědouhelné elektrárny Lippendorf a Niederaussern s účinností nad 42 a 43 procent. RWE bude letos uvádět do provozu elektrárnu Neurath s účinností nad 43 procent a Vattenfall Europe plánuje na rok 2011 spuštění nové elektrárny v Boxbergu s účinnosti 43,7 procent. Německo ukazuje, že to jde," dodal Bursík.

Elektrárna Prunéřov II byla postavena počátkem osmdesátých letech a je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou ČEZ. Rekonstrukce má podstatně zlepšit její parametry a snížit dopady na životní prostředí. Václav Matys, manažer obnovy elektráren ČEZ, agentuře Mediafax řekl, že energetická společnost není zákonem nucena Prunéřov rekonstruovat. "Limity se zpřísní v roce 2015. Do té doby bychom mohli elektrárnu provozovat tak, jak je. A i potom bychom se do nich s drobnými úpravami vešli." Varianta modernizace podle ČEZ počítá s životností elektrárny do roku 2035. Za tu dobu by do ovzduší vypustila 107 milionů tun oxidu uhličitého (CO2). Při variantě prosazované zelenými a Greenpeace by Prunéřov byl v provozu ještě 45 let a vypustil by do ovzduší 185 milionů tun CO2.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman dorazil na Zemi živitelku, kritizoval Bursíka. Ozval se i Klaus

Prezident Miloš Zeman dnes na úvod největšího českého agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Vymezil se proti tvorbě divočiny z hospodářských lesů, například na Šumavě. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek poděkovali zemědělcům. Úroda podle nich nich bude spíše průměrná.

Více souvisejících

Martin Bursík Energetika

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy