Schwarzenberg: V opozici se cítím bezvadně

Praha – Proč do volby místopředsedy sněmovny vstoupil Petr Gazdík místo Miroslava Kalouska? A jaké výbory chce získat strana TOP 09? O tom dnes mluvil předseda strany Schwarzenberg v Interview Daniely Drtinové.

„Petr Gazdík je oblíbený nejenom ve své obci, ale i mezi poslanci ve sněmovně. Bude více sjednocovat než Miroslav Kalousek," řekl k výměně kandidáta na místopředsedu sněmovny předseda TOP 09. Kalousek pak Gazdíka nahradí v čele poslaneckého klubu strany. Dodal také, že je pravděpodobné, že bude Gazdík zvolen. Pokud by obsazování postů bylo ovlivněno poměrným systémem, čtvrtý místopředseda by měl být právě ze strany TOP 09, která ve volbách skončila na čtvrtém místě. O stejné křeslo usiluje i zástupce hnutí Úsvit Tomio Okamura.

V zákulisí se mluví o tom, že by Schwarzenberg měl stanout v čele zahraničního výboru. Na dotaz Drtinové, jestli to není málo, protože to není ani prezidentský post ani křeslo ministra zahraničí, se politik jen pousmál. „Člověk by měl dělat hlavně to, co ho baví. A tohle mě baví," prohlásil s úsměvem předseda TOP 09.

Související

Karel Schwarzenberg

Rakousko se rozloučilo s Karelem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl významnou postavou, vlastencem a Evropanem, prohlásil vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn během dnešního pohřbu bývalého českého ministra zahraničí. Uvedla to rakouská média.

Více souvisejících

Karel Schwarzenberg Petr Gazdík opozice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy