Rusnokův trapas je i v amerických novinách

Praha - Trapas českého premiéra Jiřího Rusnoka se dostal až na stránky amerického deníku New York Times. Ten převzal článek světoznámé tiskové agentury AP o nevhodném vyjadřování premiéra o úmrtí Nelsona Mandely.

"Mnoho světových lídrů prohlásilo, že v žádném případě nezmeškají pohřeb Nelsona Mandely, ale český premiér Jiří Rusnok mezi ně nepatří," stojí na serveru amerického deníku New York Times.

Psali jsme:
VIDEO Rusnok perlil ve Sněmovně po smrti Mandely: Ty vole,... už se třepu, abych tam nemusel. Miloš je nažhavenej Rusnok je "slavný": Kaje se za peprná slova, bude až v Národním
 

Agentura AP v článku informuje svět o neformálním rozhovoru mezi premiérem a ministrem obrany Vlastimilem Pickem, který nebyl veřejnosti určen. V něm si Rusnok stěžuje, že se mu cesta na pohřeb Mandely nehodí a nechce tam vůbec jet. To vše za používání vulgarismů. Vadí mu, že je JAR tak daleko. Na vulgární mluvu upozorňuje i AP. Agentura ale také uvedla, že se Rusnok za svá slova omluvil.

Celý přepis rozhovoru:(části zvukového záznamu jsou špatně srozumitelné)

Rusnok: Ty vole, teď zase zemřel Mandela.

Picek: Ty vole, kdo tam pojede?

Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet.

Picek: Protože voni to dělaj tak do těch 10 dnů.

Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je, jak máme tu večeři. (Záznam zde není příliš kvalitní) Já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Takže já vole jsem ve strachu, jestli nebudu muset ještě jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Pak mám 19. zase Brusel. A teď já nevim, ty vole, to je ještě dálka jako prase. To bych tam musel nějakou linkou nebo něčím.

Rusnok: Nééé, speciálem.

Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí?

Picek: Já to zaplatím.

Rusnok: Tak rozpočet letos to zvládne.

není dobře rozumět

Rusnok: Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet, a že pojede. Oni mu doktoři budou určitě říkat, ať tam nejede.

zřejmě Picek: Můžeš mi říct, jak Miloš vleze do toho letadla?

Rusnok: No já nevim.

zřejmě Picek: Vždyť on má problémy se schodama. To je úplná blbost.

Fischer: Ještě tam bude nějakej průser.

Rusnok: Von má hůlku.

Picek: Vždyť zrušil cestu do Afgoše dvacátýho.

Rusnok: No tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.

Na druhou stranu mohl Rusnok dopadnou ještě daleko hůř. Ruchové mikrofony zachytily v minulosti mnohem "peprnější" rozhovory politiků, kde nebylo o vulgární slova nouze. V každém případě si ale Jiří Rusnok utrhl pořádnou ostudu.

K účasti na pohřbu Nelsona Mandely se odpoledne vyjádřilo i ministerstvo zahraničí. Konkrétní jména účastníků by měla být známá v nejbližších dnech, řekla dnes mluvčí ministerstva Johana Grohová. "Jednáme o naší účasti na příslušné úrovni. Oslovili jsme prezidentskou kancelář, vedení Sněmovny a samozřejmě i Senátu," sdělila mluvčí.

Související

Miroslav Kalousek

Česko musí škrtat, jinak zbankrotuje, řekl Kalousek. Rusnok navrhl zmrazení důchodů

Schválený schodek letošního státního rozpočtu ve výši 295 miliard Kč neodpovídá realitě a bude výrazně vyšší, shodli se v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce bývalí ministři financí. Předpokládané příjmy rozpočtu budou podle nich nižší o desítky miliard korun, například z tzv. windfall tax nebo z prodeje emisních povolenek. Tvrdí, že Česko musí začít škrtat, jinak mu hrozí bankrot, a řešení vidí například ve zmrazení nákladů na platy státních zaměstnanců nebo na důchody.
Miloš Zeman

Zeman přiznal, že chtěl Česko přiblížit prezidentskému systému

Při jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v roce 2013 šlo o snahu posunout Českou republiku k prezidentskému systému, řekl v televizi CNN Prima News v Partii Terezie Tománkové prezident Miloš Zeman. Končící prezident se domnívá, že po schválení přímé volby prezidenta by měly být rozšířeny kompetence hlavy státu.

Více souvisejících

Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Nelson Mandela

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy