Koaliční smlouva na spadnutí: Je jedna z nejdelších, prozradil Faltýnek

Praha - V Poslanecké sněmovně začala další schůzka vyjednávačů ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Týmy budoucích koaličních partnerů chtějí dnes dořešit především programové rozpory v oblastí daní a zdravotnictví. Někteří lidovci ale před jednáním pochybovali o tom, že by strany mohly dosavadní rozpory ještě dnes vyřešit.

ČSSD by chtěla debatu nad programovou částí koaliční smlouvy dokončit mimo jiné proto, aby mohla dokument o víkendu předložit ke schválení svému ústřednímu výkonnému výboru. Sobotka při příchodu na jednání odhadoval, že by dnešní schůzka mohla trvat dvě až tři hodiny.

Hnutí ANO před večerním jednáním trvalo na nezvyšování daní, které požaduje ČSSD. Nárůst firemních daní odmítají i lidovci. Sociální demokracie by chtěla buď navýšit daně pro firmy, nebo zavést takzvanou sektorovou pro vybrané obory. "Pokud nebude možnost zvýšit zdanění firem, pak vidíme možnost zvýšení zdanění těch nejbohatších," řekl dnes ČTK předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD usiluje o zdanění příjmů fyzických osob nad 100.000 korun měsíčně 27 až 30 procenty.

Babiš naznačil ústupovou cestu, kterou bude moci ČSSD vydávat za kompromis. „Až když se ukáže, že ekonomika nebude fungovat, můžeme se o tom začít teoreticky bavit," řekl.

Odmítavý postoj k nárůstu firemních daní potvrdil i první místopředseda lidovců Marian Jurečka, jenž dnes s několika spolustraníky jednal se zástupci bank. Ti lidovcům sdělili své argumenty, proč sektorovou daň, která by se měla týkat především bank, nezavádět. Že by se KDU-ČSL podařilo prosadit společné zdanění manželů, Jurečka za příliš pravděpodobné nepovažuje

"Úvahy o sektorové dani pro banky nedávají ekonomice dobrou perspektivu. Poskytování úvěrů bude v dalších letech postupně stále více omezováno dopadem nových evropských regulatorních opatření v podobě rostoucích požadavků na tvorbu kapitálu v bankách," uvedl pro iHned.cz Jan Matoušek z České bankovní asociace (ČBA) s tím, že souběžné zatížení bank sektorovou daní vyvolá kumulativní efekt. Jeho důsledkem pak bude podle ČBA omezení poskytování nových úvěrů s jasnými negativními dopady na hospodářský růst a zaměstnanost.

Vyšší zdanění bank by podle jejich zástupců vedlo ke zhoršení ekonomické situace v zemi. "Nové regulatorní požadavky na povinný kapitál bank budou znamenat, že dodatečná úvěrová emise bude muset být podpořena navyšováním kapitálu bank. Jeho téměř jediným zdrojem jsou dnes zisky, které bankovní sektor vytváří," popsala možné dopady Helená Matuszná z České spořitelny.

Lidovec Jurečka také uvedl, že dnes večer koaliční smlouva nebude zveřejněna, protože ještě dozná změn. Je poměrně dlouhá, patrně jedna z nejdelších, má nyní 46 stran, řekl dále Faltýnek, podle něhož by hnutí ANO konečnou verzi koaliční smlouvy mohlo schválit do týdne od finální dohody.

Podle Faltýnka se dnes klub strany zabýval také dovolenkovou absencí poslance Martina Komárka při hlasování o státním rozpočtu minulý týden. Klub, na kterém se čerstvý poslanec omluvil, Komárka i ostatní zákonodárce ANO vyzval, aby v případě dalších závažných a zásadních hlasování svou účast řešili předem a případně kvůli hlasování zrušili své dovolené. Žádná sankce nyní Komárkovi nehrozí, do budoucna ale bude prý klub o jejím zavedení v podobných případech uvažovat. 

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Povolební vyjednávání ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy