Jste fašisti! Označil Rath studenty na mítinku ČSSD

Slaný - „Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR,“ transparent, který roznítil politiky z ČSSD na mítinku ve Slaném. Nejvíce to vzalo hejtmana Ratha, který studenty nazval fašisty, kteří podněcují násilí, píše server iDnes.cz.

Asi zhruba dvě stě lidí z toho čtyřicet středoškoláků tamního gymnázia a vysokoškoláků se sešlo na předvolebním mítinku ČSSD ve Sleném. Přinesli se s sebou antitranparenty ČSSD.

Od počátku mítinku jiskřily emoce. Dokonce mladé lidi obklopila ochranka v oranžových vestách, kterou tvořili příznivci ČSSD a profi ochranka. Studenty nabádali ke klidu a dokonce si je natáčeli.

Studenti kromě transparentu se "zastřeleným Paroubkem" nesli i nápisy "Dneska pekaři, zítra včelaři" a "Paroubku, ty lžeš".

Prvně jmenovaný transparent politici na pódiu neustáli a zavolali policii. "Vzhledem k tomu, že mladí nijak extrémně nenarušovali veřejný pořádek, tak policie nezasáhla. Pouze legitimovala iniciátora akce," referoval z místa redaktor MF DNES.

Milan Urban a David Rath se snažili transparent odpůrcům sebrat. Když zjistili, že neuspějí, pustili se s nimi alespoň do slovní pře. Hejtman Rath na ně křičel, že jsou fašisti, že podněcují násilí a že takto se dříve chovali k sociálním demokratům Němci.

Jiří Paroubek ještě dodal, že taková akce je za hranicí slušného chování. Trestní oznámení ale na skupinu odpůrců podávat nebude. "Já mám zcela jiné starosti," uvedl pro MF DNES s tím, že se k akci strana vyjádří na svých internetových stránkách.

Protest proti ČSSD zorganizoval vysokoškolák Jakub H. přes sociální sítě.Volební lídr ODS Petr Nečas událost komentoval s tím, že jeho strana vždy odsuzovala projevy, které vyzývají k násilí a zvyšují napětí a nenávist ve společnosti. "Transparent s nápisem „Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR“ je zcela nepřípustný a ODS s takovým postojem zásadně nesouhlasí," uvedl Nečas.

ODS však označila tento incident za možnou provokaci ze strany ČSSD, jejímž cílem je prezentovat sociální demokracii jako oběť nenávistné kampaně pravicových stran a snahou obhájit policejní manévry, které její mítinky provázejí.

"ODS má vlastní zkušenost se lží a manipulacemi ČSSD kolem aktivit Modrého týmu, které vyvrcholily včerejším pokusem Jaroslava Tvrdíka prezentovat nevinnou airsoftovou hru jako výcvik vojenského komanda ODS," uzavřel Nečas.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath ČSSD

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko zadrželo ruského zběha. Utíkal přímo z fronty na Ukrajině

Polská pohraniční stráž zadržela jednačtyřicetiletého ruského vojáka, který se do země pokusil nelegálně vstoupit z Běloruska. Úřady se domnívají, že zběhl z armády přímo z frontové linie. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy