Klaus: Násilí na mítinky nepatří

Praha - Prezident Václav Klaus ve středu odsoudil projevy násilí na mítincích politických stran. Podle něj takové chování na tyto akce nepatří, zároveň požádal média, aby nerozeštvávala politiky.

"Moc bych si přál, aby se u nás nic takového nedělo. Myslím, že tyto věci ve vyspělé demokracii na naše mítinky nepatří," řekl Klaus. Účastníci setkání by si podle něj všichni měli uvědomit, jakým dílem, větším či menším, sami přispěli. "Když mluvím s vámi médii, prosím, abyste naše politiky nerozeštvávali tím, že se zesilují tyto výroky," požádal média prezident.

ČSSD ve středu odsoudila úterní útoky na předvolebních mítincích a varovala, že podobné chování nasvědčuje nedemokratické náladě ve společnosti. Kvůli útoku skleněnou lahví s utopenci sociální demokraté podali trestní oznámení. "Nebezpečí stupňování násilí tady existuje. Vyzýváme k tomu, abychom se vrátili k myšlenkám listopadu 89, že každý má právo vyjádřit svůj názor, každý má právo jít k volbám, že vnuci nebudou schovávat občanky svým babičkám nebo dědečkům," řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Strana tak reagovala na úterní události, kdy na mítinku ČSSD v Kladně letěla sklenice od utopenců na mladou ženu, ve Slaném se zase v davu objevil transparent "Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR."

Sklenice s utopenci byla původně namířena na Jiřího Paroubka, který stál na pódiu. Dopadla však na deštník Michaely Škardové, "mluvčí" manželky šéfa sociálních demokratů Petry Paroubkové. Kvůli nebezpečí vážného zranění strana celý útok zdokumentovala a podala na útočníky trestní oznámení. Podle Paroubka se útočníci vyjádřili, že budou volit TOP 09.

"My nikoho nenutíme, aby volil sociální demokracii. My chceme přátelsky slušně informovat o tom, jaké jsou priority sociální demokracie," shrnul Urban a vyzval všechny politiky i prezidenta Václava Klause, aby podobné útoky odsoudili.

Pravicové strany však reakci ČSSD považují za přehnanou a pokryteckou. "ODS několikrát odsoudila projevy násilí na mítincích, naposledy v úterý transparent ve Slaném," řekl tiskový mluvčí ODS Martin Kupka v ČT. ODS podle něj odmítá přístup ČSSD, který předvedla na tiskové konferenci. "ČSSD hází všechny projevy do jednoho pytle a to snižuje politickou kulturu v této zemi," prohlásil Kupka s tím, že je nutné rozlišit, když někdo v klidu protestuje s transparentem nesouhlasící s politikou sociální demokracie, nebo pokud někdo má násilné projevy, případně transparentem nabádá k násilí, jako se stalo ve Slaném.

"Sociální demokracie chce bojovat proti násilným projevům, ale sama do kampaně vnesla prvky negace. Je to pokrytecké," prohlásil Kupka.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg doplnil, že ze strany ČSSD jde o předvolební hysterii. "K žádnému násilí díkybohu nedochází. Protesty s transparenty bych nepovažoval za násilí. Pokud jde o hozenou sklenici s utopenci, pak by její snězení asi bylo lepší. Ale také bych v tom nehledal násilný akt. Myslím, že bychom se všichni měli uklidnit," řekl Schwarzenberg.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Mediafaxu dodal, že jeho strana nevede negativní kampaň a nemusí se tak připojovat k výzvě ČSSD proti násilným a negativním projevům v politice. Na negativní kampaně nemáme ani peníze, ani žaludek, řekl Kalousek.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Volby

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

Miliardy pro Kyjev. EU schválila vyzbrojení a obnovu Ukrajiny z výnosů ze zmrazených ruských aktiv v hodnotě 210 miliard eur

Státy Evropské unie dosáhly předběžné průlomové dohody, aby Ukrajině poskytly další miliardy finančních prostředků na zbraně a střelivo pocházející ze zisků získaných ze zmrazených aktiv ruské centrální banky držených v bloku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy