ČSSD vyzývá média o dodržování zásady objektivnosti

Praha - S ohledem na narůstající útoky na mítinky ČSSD vzrůstá zájem médií o tyto „senzace“. Bohužel, opakovaně jsme svědky neobjektivního přístupu médií, která staví iniciátory incidentů do role „hrdinů“ a ČSSD do role „padouchů“. A dát „hrdinům“ publicitu a podnítit tak k „činům“ další, ještě větší „hrdiny“, píše na svém serveru ČSSD.

ČSSD píše:Připomínáme, že na mítinku v Pardubicích se člen Modrého týmu vydával za člověka, který s politikou nemá nic společného, a tedy novinářům lhal. Stejně tak novinářům stačilo vysvětlení pardubického primátora Demla, že mítinku jen přihlížel a pak si náhodou „zvedl transparent“, aby nemuseli psát, že se na incidentech podíleli i politici ODS, kteří se neváhali zastrašovat ani zasahující policii. Je zřejmé, že kdyby se podobného jednání dopustila ČSSD, byli bychom naopak terčem ostrých útoků. Nejen za zastrašování zasahujících policistů.

Dalším důkazem o neobjektivním přístupu médií je snaha vytvořit o ČSSD dojem, že je to ona, kdo řídí policii a určuje, jaké metody má či nemá na mítincích ČSSD použít. ČSSD je jako pořadatel akce odpovědná ze zákona za dodržení pořádku. Pokud má obavu, že může dojít k jeho narušení, upozorní pořadatelé policii. Pouze ta je oprávněna posoudit situaci a případně zasáhnout. ODS však v této situace zneužívá a využívá neobjektivity řady novinářů k útokům proti ČSSD, že je to pouze ČSSD, která má zneužívat policii proti demonstrujícím.

V úterý na mítinku na Kladně neznámý útočník hodil skleněnou láhev, která jen náhodou nedopadla mezi účastníky mítinku. Jde o jasný pokus zastrašit účastníky dalších mítinků ČSSD. V pravicovém tisku, který se tak rád zabývá ochranou práv občanů to, zdá se, tolik nevadí. Žádná velká odezva. Bez svobodných předvolebních mítinků však není demokracie.

Vyzýváme proto ODS, aby se vyjádřila ke svědectví iniciativy „Vyměňte politiky“, která zdokumentovala zásah městské policie na mítinku ODS 1. května v Praze, a kde se zástupci této iniciativy jasně vyjadřují, že na ně byla policie poslána organizátory mítinku ODS, ačkoliv pouze stáli s transparenty mimo prostranství mítinku ODS. Video naleznete zde:

                                                                                           zdroj: YouTube.com

Média vyzýváme k tomu, aby spíše než k podněcování násilí na mítincích, kdy velmi často právě vyvolání potyčky a následný zájem médií jsou cílem některých aktivistů, přispěla ke klidnému vedení kampaně, na níž má zájem ČSSD. Zdá se ale, že tato výzva pravicovým médiím bude oslyšena. Buďme otevření, řada novinářů pravicových médií by se k napadání mítinků ČSSD ráda připojila.

Pod uvedeným videem stojí:

„Na 1. máje jsme se vydali na meetingy politických stran v Praze. Postupně jsme byli u KSČ, ČSSD a nakonec i u ODS. Na prvních dvou vše proběhlo v klidu a bez konfliktů. Na meetingu ČSSD jsme dokonce měli příležitost říct, co si myslíme přímo panu Pecinovi.

O to více šokující bylo uvítání na meetingu ODS. Ti na nás poslali městskou policii. Ta nás pod výhrůžkou násilného předvední na služebnu donutila opustit meeting ODS. Tvrdili nám, že děláme reklamu a že to je porušení vyhlášky. Radši jsme si vše natočili, abychom vám mohli ukázat, že jsme žádnou reklamu nedělali a že jsme pouze pokojně vyjadřovali své občanské názory. Právo vyjádřit svůj názor nám zaručuje ústava ČR - listina základních práv a svobod.

Realizační tým VYMĚŇTE POLITIKY.cz“

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD ODS Volby

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy