ČSSD jména ministrů utajuje, jisté indicie tady ale jsou

Praha - Kandidátem ČSSD na ministra práce a sociálních věcí se podle hlasů ze sociální demokracie stane bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla. Druhý zvažovaný kandidát a vysočinský radní Petr Krčál totiž stále neví o tom, pro koho se dnes rozhodlo grémium ČSSD, sdělil ČTK. Podle některých členů nejužšího vedení strany přitom již všichni kandidáti o svých nominacích vědí. Špidla má navíc na večer se Sobotkou, který přijímá i další ministerské kandidáty, domluvenou schůzku.

"Skutečně vám musím dneska říct, že zatím nemám žádnou další konzultaci domluvenou, a pokud se tak stane, tak očekávám, že by měla proběhnout do neděle, protože v pondělí má být podepsána koaliční smlouva," nechal se slyšet radní z Vysočiny Krčál. "Musela by být, určitě ano," uvedl pak k tomu, jestli si myslí, že je možné, že by ho Sobotka navrhl bez další osobní schůzky.

Se šéfem sociální demokracie bude naopak dnes večer v Lidovém domě jednat Špidla. "Záleží na tom, co považuje předseda strany za důležité, abychom spolu projednali. Myslím si, že je předčasné to vztahovat s jakoukoli ministerskou funkcí," řekl novinářům. Později pro ČTK připustil, že už ví, kdo v čele resortu stane.

"Nevím, co se z toho dá usuzovat, a nevím ani o rozhodnutí politického grémia, které se k někomu asi přiklonilo," uvedl pak Krčál k tomu, že Špidla má dnes na rozdíl od něj domluvenou schůzku se Sobotkou. V této fázi diskusí o vzniku příští vlády je přitom velmi nepravděpodobné, že by budoucí ministr dosud nevěděl o své nominaci.

Sobotka se dnes již sešel s pravděpodobným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a hlavním kandidátem na zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, který je prý připraven se vedení resortu ujmout. S dvojicí dalších pravděpodobných ministrů - Lubomírem Zaorálkem (zahraničí) a Milanem Chovancem (vnitro) - se šéf největší parlamentní strany viděl již na ranním grémiu.

Kam s ním?

Podle zdrojů Lidových novin (LN) blízkých členům vedení strany je ale pravděpodobné, že do vlády nezamíří Vladimír Špidla. Expremiér je však blízkým spojencem Bohuslava Sobotky, kterého v uplynulém roce v důležitých okamžicích (spory s Hradem a „úderkou" Michala Haška) podporoval. Podle informací LN proto Sobotka bude hledat pro Špidlu uplatnění. Nabízí se poradce premiéra a zapomínat by se nemělo na skutečnost, že straníci dostali za úkol hledat vhodného kandidáta na ombudsmana... Špidlovo „nejmenování" do vlády by bylo vstřícným krokem Sobotky vůči Hradu, protože prezident Miloš Zeman bývalého předsedu vlády nesnese.

Ve hře o vládní či náměstkovský post je i kontroverzní pražský sociální demokrat Petr Hulinský. Ten dlouhodobě usiloval o post ministra bez portfeje pro sport. Podle informací LN se Sobotka s Hulinským nedávno sešel, neboť Sobotka by v rámci vnitrostranické diplomacie potřeboval podporu pražské ČSSD.

Favoritem na zisk ministerstva bez portfeje je v současnosti Jiří Dienstbier, toho by však strana nejradši učinila lídrem pro evropské volby. Pokud by se přece jen Dienstbier do vlády dostal, pak by Sobotka mohl Prahu a Hulinského „utěšit" postem prvního náměstka na ministerstvu obrany.

A Zaorálek?

Zda-li je v sestavě uveden jako kandidát na ministra zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, v rozhovoru pro Český rozhlas místopředseda ČSSD nepřiznal: „Nemůžu to potvrdit, protože by to bylo porušení principu, že nebudeme o jménech mluvit."

Zahraniční politiku společně s ministrem spoluvytváří i prezident. Podle informací některých médií má Zeman vůči Zaorálkovi výhrady.

„Ono se o tom možná mluví, ale já takovou spolehlivou informaci nemám. Kdybych si sám měl udělat takovou probírku, co je takovým konfliktem, tak se přiznám, že tak dramatické konflikty tam nevidím. Připadá mi, že máme konečně prezidenta, který se chová proevropsky a na můj vkus je daleko lepší pro Českou republiku jako člena Evropské unie. Dal to i symbolicky jasně najevo. To byl hlavní problém, který jsem měl s Václavem Klausem," přiznává Zaorálek.

„Pokud by se ukázalo, že v některých dílčích věcech není stejný názor, tak jsme schopni o tom mluvit. Já tam nevidím drama, kvůli kterému by se mělo něco komplikovat," dodal.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla Lubomír Zaorálek Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy