Politici gratulují Fialovi /ODS/ ke zvolení: Je "takový nejnormálnější"

Praha/Olomouc - Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že Petr Fiala v čele ODS přispěje ve Sněmovně k rozumné komunikaci mezi vládou a opozicí. Pogratuloval mu také k dnešnímu zvolení.

"Přál bych mu, aby se v opozici nenechal strhnout k agresivní politice nulové tolerance, se kterou ODS v minulosti devastovala politickou kulturu v naší zemi," uvedl Sobotka ve stanovisku, které poskytl ČTK.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poblahopřál Fialovi k velmi silnému mandátu, popřál mu úspěch. "A těším se na spolupráci ve Sněmovně," dodal.

„Zvolení pana předsedy Fialy, zda je správnou volbou, teprve ukáže budoucnost, dopředu předjímat je velmi složité. Nicméně není to žádné překvapení, protože Petr Fiala byl jasným favoritem volby," uvažuje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek míní, že Fiala je z občanských demokratů "takový nejnormálnější", asi prý není součástí "té kmotrovské struktury". Má ale pocit, že z kongresu se "národ nedozvěděl nic nového" a že občanští demokraté neprojevili dost sebereflexe.

Politolog Tomáš Lebeda si myslí, že Fiala se bude potýkat s roztříštěností ODS, kdy mu cestu za splnění jeho cílů mohou komplikovat někteří lidé z regionů. "Nechci říkat přímo, že to za všech okolností musí být kmotři a podobné struktury, ale ty regiony se chovají velmi nezávisle," řekl. Fialův projev podle Lebedy o několik tříd převýšil projevy Kožušníka a Němcové. Řeč prvně jmenovaného se ani nedala brát příliš vážně, byla to "trochu ostuda", míní politolog.

Fiala získal 437 hlasů ze skoro 550. "Velice děkuji za ten mimořádně silný mandát, který jste mi dali a kterého si vážím. Chápu to jako obrovský závazek, jsem připraven tvrdě pracovat. Začíná nová kultura ODS, lidé z funkcí nebudou odcházet bez toho, abychom jim poděkovali," uvedl po svém zvolení Petr Fiala.

Jak uvedl rozhlas.cz, Fialův kandidátský projev nepřinesl nic nového, myslí si místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek: „Přiznám se, že v tom projevu jsem nějaký náznak změny nebo poučení se z osudu ODS nenašel. Projev mi připadal z hlediska nějakého obsahu politického poměrně velmi plochý a zase se v něm pořád opakovaly staré mantry svobody bez toho, že by se mluvilo také o povinnostech a závazcích."

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Bohuslav Sobotka Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy